Komentara: 57
Pregleda: 7865

Žigmanov: Srbija da ostane neutralna po pitanju izjašnjavanja Bunjevaca

24.01.2020. u 11:33h > 14:19
Izvor: Subotica.com
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, obratio se saopštenjem povodom inicijative Saveza bačkih Bunjevaca za poništavanje akta iz 1945. godine, kojim se, kako kažu, negira postojanje bunjevačke nacionalne manjine, te da se isti proglasi aktom nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate. Saopštenje prilagođeno jeziku i pismu portala, u nastavku prenosimo u celosti.
Žigmanov: Srbija da ostane neutralna po pitanju izjašnjavanja Bunjevaca

Prvo je važno istaći da inicijativu o kojoj se u medijskom diskursu Srbije već neko vreme govori, doživljavamo kao još jednu potvrdu postojećih nastojanja učestale potrebe dodatnog razbijanja hrvatskoga etničkog korpusa u Vojvodini. Nije novo da potreba razbijanja hrvatske zajednice, koja je svoj vrhunac dobila za vreme Miloševićevog režima, opstaje i dan danas i da se sa njom i dalje služe određene strukture i institucije kako bi oslabili hrvatsku manjinu. Dodatno sada brine što ova inicijativa dolazi od strane političkog subjekta koji ponekad deluje s pozicije ideologije četništva.

Postavlja se pitanje zbog čega se insistira na poništavanju jednog dokumenta koji (i pravni laici bi trebali znati) koji u svojoj suštini nikada i nije bio obavezujući, niti je danas na snazi, jer je prestao važiti još za vreme popisa stanovništva 1971. Njegova irelevantnost danas je utoliko veća kada je Srbija ratifikovala najvažnije dokumente na nivou EU koji se direktno tiču ostvarivanja manjinskih prava. Insistirati na poništavanju jednog krajnje marginalnog dopisa iz 1945. u posleratnim godinama krajnje je besmisleno jer za tako nešto i ne postoji pravna osnova i jedino se može tražiti njegova osuda, ali to onda svakako povlači i brojna druga pitanja. Ukoliko dođe do takve osude, postavlja se pitanje i hoće li institucije u Srbiji osuditi sve totalitarne režime uključujući i komunizam, pa samim tim i osuditi progon preko stotinu hrvatskih intelektualaca u Vojvodini nakon sloma "Hrvatskog proljeća" koji je bio jedan od najvećih udaraca tadašnjega režima za hrvatsku zajednicu.

Ujedno podsećamo da su same institucije u Srbiji u obavezi zadržati neutralnost kada je u pitanju etničko izjašnjavanje, na što je obavezuju i međunarodni dokumenti kao što su mišljenja o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, pa i mišljenja najrelevantnijih evropskih eksperata u oblasti zaštite manjina kao što je recimo Reiner Hofman, koji je u svojim izveštajima decidno istakao da su institucije u Srbiji u obavezi zadržati čvrstu neutralnost po pitanju pitanja identiteta onih Bunjevaca koji jesu deo hrvatskoga naroda i Bunjevaca, koji svoje hrvatstvo negiraju.

Tvrdnje predstavnika zajednice Bunjevaca koji negiraju svoje hrvatstvo  mogu se posmatrati i sa gledišta da protureče i elementarnim antropološkim stavovima. Tvrdnja, da jedna ranjena zajednica kao što je hrvatska, koja se nalazi u fazi glađenja svojih kapaciteta i resursa i koja se suočava sa brojnim problemima, poseduje kapacitete za asimilacijom druge zajednice, može se tumačiti zlonamernom čak i suprotstavljeno zdravoj logici.

Ističemo i činjenicu da se neke izjave pojedinih predstavnika zajednice Bunjevaca ne-Hrvata, od kojih neki imaju i državljanstvo Republike Hrvatske, mogu tumačiti i kao antihrvatske jer javnim pozivima da se Hrvati u Vojvodini moraju odreći dela svog viševekovnog nasleđa i kulture i da većina Bunjevaca koji sebe smatraju delom savremene hrvatske nacije nemaju pravo sebe smatrati Bunjevcima i tu kulturu negovati, jer su u svojoj suštini manifestacija šovinizma prema Hrvatima u Vojvodini.

// Kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 57
Pregleda: 7865

Povezana vest

Povezane teme

demokratski savez hrvata u vojvodini

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.