Komentara: 2
Pregleda: 3310

Žetva pšenice gotovo završena

18.07.2013. u 17:12h
Izvor: RTV Yueco
Žetva pšenice u Subotici gotovo je završena, planirano je da se hlebno zrno skine sa 21.750 hektara, a prosečan prinos iznosi oko 6,1 tonu po hektaru. U stručnoj službi su zadovoljni kvalitetom ovogodišnje pšenice, dok poljoprivrednici nisu zadovoljni otkupnom cenom i razmišljaju da na jesen zaseju duplo manje pšenice.
Žetva pšenice gotovo završena

S obzirom na visoke temperature koje su pratile početak ovogodišnje žetve i pretnje da će rod biti smanjen, u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica su zadovoljni prosečnim prinosom ovogodišnje pšenice od 6,1 tonu po hektaru, što je na nivou prinos iz 2011. godine, kao i njenim kvalitetom.

Poljoprivrednici, i pored dobrog roda, nisu zadovoljni cenom na tržištu jer im je to prvi novac na koji mogu računati u ovoj godini. S obzirom da Ministarstvo poljoprivrede kasni sa isplatama subvencija i regresa za gorivo, poljoprivrednici ne mogu da čekaju bolju cenu već moraju odmah prodavati pšenicu, što stvara jako veliki pritisak na tržištu. Nakon što je najavljeno da će biti otkupljeno 59.500 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara sa PDV-om, subotički poljoprivrednici nisu zadovoljni ni cenom, ni količinom pšenice koju Vlada Srbije namerava da otkupi za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve. Smatraju da ona neće uticati na porast tržišne cene, zbog koje će mnogi od njih na jesen zasejati duplo manje pšenice.

Što se ostalih kultura tiče, trenutno stanje kukuruza, suncokreta i soje je zadovoljavajuće. Konačni prinos ovih kultura zavisiće, pre svega, od količine padavina i temperatura do kraja vegetacije, pogotovo u avgustu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3310
Povezane teme

žetva pšenice

žetva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.