Komentara: 0
Pregleda: 2932

Zelena ekonomija šansa Srbije?!

22.07.2011. u 17:37h
Izvor: RTV Yueco
Zelena ekonomija šansa Srbije?!

U okviru debatnih programa, 18. festivala evropskog filma Palić održan je okrugli sto pod nazivom “Ekoinovacije, zelena privreda i prijatelji priode”. Zelena ekonomija u svetu ima prostora da zaposli milione ljudi sa jedne strane, a sa druge strane da unapredi životnu sredinu i podigne svest o problematici zaštite životne sredine i održivog razvoja. Okrugli sto je podržao Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije kroz projekat „Film kao sredstvo podizanja ekološke svesti“.

Planetu možemo da sačuvamo ukoliko život prilagodimo pravilima „zelene ekonomije“.Ukupna ulaganja Srbije u oblast zaštite životne sredine od 2000. godine iznosi 0.25 odsto bruto društvenog proizvoda, što je nedovoljno, po rečima stručnjaka. Zemlje koje su se među poslednjima pridružile Evroskoj uniji imale su trošak 1,5 do 2 odsto bruto domaćeg proizvoda. Procenjuje se da Srbija već 2000.godine 35 godina zaostaje za razvojem novih zelenih tehnologija.

Neophodno je da država stane iza “zelene ekonomije” i postavi mehanizme koje građani i privreda mogu da prate. Srbija je ovu godinu proglasila za godinom energetske efikasnosti.

„Zelena ekonomija“ otvara velike mogućnosti za nova radna mesta,a natočito na polju reciklaže i upravljanja otpadom. Vlada planira da otvori 10.000 novih radnih mesta u “zelenoj ekonomiji”. Primenom obnovljivih izvora energije država bi mogla da uštedi i do 2,5 miliona tona nafte, ukoliko bi se koristilo biogorivo.Neophodno je pronaći balans između profita i zaštite životne sredine.Od 2008. godine u Srbije je doneto 28 zakona i više od 300 podzakonskih akata.

Na okruglom stolu učestvovalo je dvadeset eksperata kao i predstavnici državnog, privatnog i nevladinog sektora. Zelena ekonomija je ekonomija čiji rezultati dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, dok značajno smanjuje rizike po životnu sredinu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2932
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

Blažo Perović

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

filmski festival u subotici

zelena ekonomija

okrugli sto

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.