• Pregleda: 1193

Zdravstvenim akcijama obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva, zdravstvene službe Doma zdravlja i volonteri Crvenog krsta proveli su sa sugrađanima, odnosno svojim pacijentima, kojima su pružili nekoliko zdravstvenih usluga i delili savete za očuvanje i unapređenje zdravlja.
Zdravstvenim akcijama obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Kako bi na prigodan način obeležili svoj praznik, svaka od službi Doma zdravlja predstavila je sugrađanima delokrug rada, pa su tako na štandu ginekologije mogli da dobiju savete za kontracepciju ili planiranje porodice, stomatologija je za najmlađe pripremila kratku edukaciju o pravilnom načinu pranja zuba i odražavanja oralne higijene, dok je Služba hitne medicinske pomoći obučavala zainteresovane za kardiopulmonalnu reanimaciju. Udružene opšta medicina i medicina rada i patronaže, sugađanima su merili holesterol, šećer u krvi i krvni pritisak.

Naša sugrađanka Trenka Irenji, prva je odlučila da prekontroliše zdravlje, a kako je rekla, rezulati su zadovoljavajući.

Kontrolisala sam šećer, holesterol i pritisak. Sve je dobro, granica normale - pohvalila se Irenji. - Veoma poštujem medicinske sestre, jer su one izuzetno važne i mislim da svoj posao obavljaju odgovorno.

S njom se složio i sugrađanin Matija Miklenović, koji je takođe prekontrolisao pritisak, holesterol i šećer u krvi.

- Uvek pozdravljam ovakve akcije jer je dobro brinuti o svom zdravlju i redovno ga kontrolisati. Zadovoljan sam radom medicinskih sestara, često odlazim u Mesnu zajendicu i to je dobro i za penzionere, da mogu da kontrolišu zdravlje, da ne odlaze u ambulante i čekaju u redu - rekao je Miklenović.

Iako položaj medicinskih sestara u našoj zemlji nije na zavidnom nivou, Melinda Tot Demek, glavna sestra Doma zdravlja Subotica, ističe da onaj ko se odluči da ovaj posao radi, mora da ga obavlja savesno i odgovorno, bez obzira na uslove rada.

- Ovaj poziv je najhumaniji na svetu, jer medicinska sestra provodi najviše vremena pored pacijenta. Lekar dođe i uradi vizitu, a posle je medicinska sestra ta koja ceo dan, a ponekad i celu noć, provode uz pacijenta - ističe Tot Demek. - Naravno da položaj nije na zavidnom nivou, ali bez obzira na sve, onaj ko se odluči da ostane u ovom pozivu, taj posao mora da radi maksimalno kako zna i ume, jer uvek treba posmatrati tako da je nama neko drag s druge strane šaltera ili kreveta. Tako treba da se ophodimo prema pacijentima, jer nikada ne znamo šta može da se desi i svako od nas može da se nađe u takvoj situaciji.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.