Komentara: 5
Pregleda: 2136
Foto

Zdravstveni radnici ključni u prevenciji i odvikavanju od pušenja

14.02.2020. u 12:48h
Izvor: Subotica.com
U cilju razvijanja veština za prevenciju i odvikavanje od pušenja, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravlje Subotica, održao stručni seminar za zdravstvene radnike iz zdravstvenih ustanova Severnobačkog okruga.
Zdravstveni radnici ključni u prevenciji i odvikavanju od pušenja

Koji su duvanski i nikotinski proizvodi novi na tržištu, kakva je uloga zdravstvenih radnika u procesu odvikavanja pacijenata od pušenja i na koji način mogu da im pruže podršku, neke su od tema o kojima su zdravstveni radnici slušali predavanja, a potom i učestvovali u radionicama, kako bi se što bolje pripremili za nove izazove koje pred njih stavlja duvanska industrija.

- Istraživanje iz 2017. godine pokazuje da se pored standardno visoke učestalosti pušenja cigareta, suočavamo i sa novim izazovima kao što je upotreba novih proizvoda, što duvanskih, što nikotinskih, a pored toga i nekih starih proizvoda koji postaju sve popularniji, a tu pre svega mislimo na nagrile, posebno popularne među mladima - kazala je dr Biljana Kilibarda, šefica Kancelarije za prevenciju pušenja pri Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dodajući da je učestalost pušenja i među zdravstvenim radnicima prilično visoka. - Oko četvrtina lekara puši i to je zaista veliki broj. Doduše, manji je nego što je bio i razlikuje se u odnosu na okruge, ali svakako težimo ka tome da taj broj iznosi nula, jer su za brojne pacijente lekari uzor i imaju vrlo značajnu ulogu u odvikavanju od pušenja, kroz davanje saveta i pružanje podrške pacijentima.

Kako je objasnila dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica, duvanska industrija ubacuje različite supstance u cigarete i duvanske proizvode kako bi zavisnost bila što veća, zbog čega je današnjim generacijama mnogo teže da ostave pušenje, u odnosu na prethodne. Ipak, kao najdelotvorniji metod u prevazilaženju apstinencijalne krize pokazala se kombinacija savetovanja i adekvatne farmakološke terapije.

- Kroz radionce, zdravstveni radnici su stekli određene veštine vođenja motivacionog intervjua, odnosno načina na koji da razgovaraju sa pušačem, kako da ga motivišu i kako da mu ukažu zašto je za njega važno da ostavi cigarete. Takođe, imali smo nekoliko radionica koje su se odnosile na prevazilaženje apstinencijalne krize i davanje saveta, govorili smo o stresu i komunikaciji kao bitnim faktorima u odvikavanju od pušenja i razlozima zbog čega pušači ne mogu tako jednostvano i lako da ostave cigarete - rekla je dr Kosić Bibić.

Ona je dodala da dodatnu poteškoću predstavlja i to što zdravstveni sistem nema marketing, niti upozoravajuće ili motivišuće kampanje u borbi protiv upotrebe duvanskih proizvoda, za razliku od duvanske industrije koja na raspolaganju ima gotovo sve resurse i koristi dobro osmišljenje i agresivne kampanje za plasiranje ovih proizvoda na tržištu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 5
Pregleda: 2136
Povezane teme
zavod za javno zdravlje nada kosić bibić pušenje centar za promociju zdravlja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.