• Pregleda: 1565

Zdravstveni radnici ključni u prevenciji i odvikavanju od pušenja

U cilju razvijanja veština za prevenciju i odvikavanje od pušenja, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravlje Subotica, održao stručni seminar za zdravstvene radnike iz zdravstvenih ustanova Severnobačkog okruga.
Zdravstveni radnici ključni u prevenciji i odvikavanju od pušenja

Koji su duvanski i nikotinski proizvodi novi na tržištu, kakva je uloga zdravstvenih radnika u procesu odvikavanja pacijenata od pušenja i na koji način mogu da im pruže podršku, neke su od tema o kojima su zdravstveni radnici slušali predavanja, a potom i učestvovali u radionicama, kako bi se što bolje pripremili za nove izazove koje pred njih stavlja duvanska industrija.

- Istraživanje iz 2017. godine pokazuje da se pored standardno visoke učestalosti pušenja cigareta, suočavamo i sa novim izazovima kao što je upotreba novih proizvoda, što duvanskih, što nikotinskih, a pored toga i nekih starih proizvoda koji postaju sve popularniji, a tu pre svega mislimo na nagrile, posebno popularne među mladima - kazala je dr Biljana Kilibarda, šefica Kancelarije za prevenciju pušenja pri Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dodajući da je učestalost pušenja i među zdravstvenim radnicima prilično visoka. - Oko četvrtina lekara puši i to je zaista veliki broj. Doduše, manji je nego što je bio i razlikuje se u odnosu na okruge, ali svakako težimo ka tome da taj broj iznosi nula, jer su za brojne pacijente lekari uzor i imaju vrlo značajnu ulogu u odvikavanju od pušenja, kroz davanje saveta i pružanje podrške pacijentima.

Kako je objasnila dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica, duvanska industrija ubacuje različite supstance u cigarete i duvanske proizvode kako bi zavisnost bila što veća, zbog čega je današnjim generacijama mnogo teže da ostave pušenje, u odnosu na prethodne. Ipak, kao najdelotvorniji metod u prevazilaženju apstinencijalne krize pokazala se kombinacija savetovanja i adekvatne farmakološke terapije.

- Kroz radionce, zdravstveni radnici su stekli određene veštine vođenja motivacionog intervjua, odnosno načina na koji da razgovaraju sa pušačem, kako da ga motivišu i kako da mu ukažu zašto je za njega važno da ostavi cigarete. Takođe, imali smo nekoliko radionica koje su se odnosile na prevazilaženje apstinencijalne krize i davanje saveta, govorili smo o stresu i komunikaciji kao bitnim faktorima u odvikavanju od pušenja i razlozima zbog čega pušači ne mogu tako jednostvano i lako da ostave cigarete - rekla je dr Kosić Bibić.

Ona je dodala da dodatnu poteškoću predstavlja i to što zdravstveni sistem nema marketing, niti upozoravajuće ili motivišuće kampanje u borbi protiv upotrebe duvanskih proizvoda, za razliku od duvanske industrije koja na raspolaganju ima gotovo sve resurse i koristi dobro osmišljenje i agresivne kampanje za plasiranje ovih proizvoda na tržištu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Istina... Odgovori
Kakvo licemerje! Vlasnici duvanske industrije propagiraju pušenje na sve moguće načine a onda preko svojih "lekara" "dobrotvora" "odvikavaju" svoje potrošače od nestvaranja im profita. Ne znam nikoga koga je tzv. zvanična medicina odvikla od trovanja industrijskim duvanom. Inače, nije problem u duvanu nego u poreklu. Domaće uzgajan nije štetan. Ta tzv. zvanična medicina je neprijatelj zdravlja čoveka, odatle toliki progon prirodnjaka.
Ludi Milojko Odgovori
Ma ajde!
Znači, sve ove migrante trebaju oni prvo da ih izbace i da nas zaštite, da bi mi ostali videli i isto uradili....
Znači, za bilo šta ću da zovem svog izabranog lekara i dežurnu službu, da oni prvo odrade pa ću ja....
Ma ajde!
C Odgovori
Nije istina.
zoran Odgovori
gluposti
ja nisam ostavio duvan zbog zdrastvenih radnika,a ne znam nikog ko je uradio zbog njih.
ostavio sam zbog države zbog velike akcize,vid borbe protiv korupcije ,manje para državi: manje ostaje prostora za krađu.
ostavio sam što smrdi
ostavio sam jer jedva ima mesta gde sam mogao zapaliti
najmanje sam ostavio zbog zdravlja,kad sam pomislio koliko ću imati penziju.
Lela Odgovori
I prosvetne radnike bi trebalo edukovati o štetnosti duvanskog dima. Svakodnevno prolazim
pored ekonomske škole i svedočim baš ružnom prizoru. Na ulici ispred škole u jednoj kapiji puše učenici (devojke uglavnom-buduće majke) a dvadesetak metara dalje u drugoj kapiji njihove profesorice i profesori.

Veoma , veoma ružno i je pedagoški !!!!! Da ne pričamo o trotoaru posle njih koji je pun opušaka i smeća.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.