Komentara: 0
Pregleda: 2420

Zdravim načinom života protiv raka

07.03.2011. u 17:17h
Izvor: RTV Yueco
Zdravim načinom života protiv raka

Od malignih bolesti u Severnobačkom okrugu prošle godine obolelo je 709 građana, od toga 404 muškarca i 305 žena. Po učestalosti i broju umrlih maligne bolesti su druge u svetu, a i u našoj zemlji. Povodom meseca borbe protiv malignih bolesti, lekari poručuju da svaka osoba svojim ponašanjem i navikama tokom života značajno utiče na povećavanje ili smanjivanje rizika da oboli ili prevremeno umre od neke bolesti iz ove velike grupe.

Svoje zdravlje građani Subotice čuvaju pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. Dok su za neke preventivni pregledi obavezni, drugi često na njih zaboravljaju.

Lekari kažu da je najbolji način borbe protiv neke bolesti sprečavanje njenog nastanka. Činjenica da su uzroci nastanka maligne bolesti, različitih lokalizacija i karakteristika veoma brojni i da dolaze kako iz spoljašnje sredine tako i unutar genetskog nasleđa i ličnih karakteristika, nužno ne znači da nije moguće uticati na kretanje ovih bolesti u stanovništvu.

Ukoliko se sva pravila primarne prevencije ispoštuju na red dolazi sekundarna prevencija, odnosno redovni pregledi. Skrining programi ranog otkrivanja karcinoma rade se kod tri lokalizacije: raka debelog creva, raka grlića materice i najučestalijeg među ženskom populacijom, raka dojke.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje nedavno je otvorio besplatnu telefonsku liniju sa brojem 0800-202-303, za psihološku podršku obolelima od malignih bolesti i članovima njihovih porodica.

Iako je prema Kalendaru zdravlja mart- mesec borbe protiv malignih bolesti, crna statistika oboljevanja trebalo bi da bude dovoljan razlog da se o ovoj bolesti govori mnogo češće, kažu lekari. Udeo malignih bolesti u ukupnoj smrtnosti stanovništva u prošloj godini bio je oko 25 odsto. Lekari podsećaju da se maligne bolesti mogu izlečiti, ali samo ukoliko se otkriju na vreme.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2420
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.