Komentara: 0
Pregleda: 2415

Zdrava hrana u vrtićima uskoro?!

07.07.2011. u 17:27h
Izvor: RTV Yueco
Zdrava hrana u vrtićima uskoro?!

U okviru projekta “Organika.net” održava se dvodnevni seminar za vaspitače i kuvare Predškolske ustanove “Naša radost”. Juče u sali Otvorenog univerziteta održano je nekoliko predavanja na temu zdrave ishrane, kvalitetu žuvotnih namirnica, kao i kontroli i sertifijaciji organskih proizvoda. Projekat Organika.net je podržan od strane Evropske unije, kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.

Glavni partneri u projektu su Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka i Udruženje Terras iz Subotice. U projektu kao partneri, takođe učestvuju i Predškolska ustanova „Naša Radost“ iz Subotice, i Centar za predškolski odgoj Osijek.

Prošle godine u okviru “Ekodoksa” prikazan je francuski film pod nazivom “Da nas sutra naša deca ne optužuju”, koji govori o incijativi gradonačelnika, jednog francuskog gradića, da se u školama komzumira organska hrana.U filmu je izneto niz podataka koji pružaju nezabeležen primer kako političari upozoravaju javnost i nosioce vlasti na zloupotrebe ekonomskog sistema koji profit i interes stavlja iznad zdravlja stanovništva. To je bio povod Udruženju “Teras” da pokrene projekat koji će se baviti pitanjem kvaliteta ishrane kod dece.

Ukoliko bi želeli da se zdravo hranimo iz ishrane bi trebalo da izbacimo ili izbegavamo belo brašno i proizvode od njega, crvena mesa, mlečne proizvode, masnoće, mesne prerađevine, alkoholna pića i druge namirnice sa konzervansom koje su proizvedene uz korišćenje pesticida, insekticida i veštačkog đubriva. U jelovnik bi trebalo uvrstiti integralno pecivo, žitarice, pahuljice, proizvode od soje i drugo.

Jedan od ciljeva projekata je i da se u ishranu dece koja idu u Predškolsku ustanovu “Naša radost” uvedu zdravi obroci.Šta o projektu misle vaspitači i kuvari, kojima je i seminar namenjem nismo uspeli da saznamo, jer nisu želeli da daju izjave.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2415
Povezane teme

obdanište

vrtić

zdrava hrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.