Komentara: 1
Pregleda: 2504

Zdrav način života najbolja prevencija

06.03.2015. u 15:15h
Izvor: RTV Yueco
Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok oboljevanja i umiranja u našoj zemlji, kažu lekari povodom obeležavanja Nacionalnog meseca borbe protiv raka.
Zdrav način života najbolja prevencija

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije do 2032. godine broj obolelih od raka će porasti za 70 odsto. Lekari upozoravaju na značaj isključivanja faktora rizika i redovnih pregleda, jer su maligne bolesti u velikom broju slučajeva izlečive, ali samo ukoliko se otkriju na vreme.

Povodom obeležavanja Nacionalnog meseca borbe protiv raka lekari ističu da se u našoj zemlji beleži relativno visoka stopa oboljevanja i umiranja od raka, kao i visoka učestalost faktora rizika. Najčešća lokalizacija u muškoj populaciji je rak pluća, dok je kod žena najčešći rak dojke. 

Fizička aktivnost i pravilna ishrana su mere prevencije raka debelog creva, dojke i prostate. Konzumiranje alhoholnih pića povećava rizik od nekih vrsta raka za čak 4 do 6 puta. Takođe, preterana izloženost sunčevoj svetlosti ili veštačkim izvorima, kao što je solarijum povećava rizik od nastanka raka kože. Svaki deseti slučaj raka je posledica infekcije. Prevencija malignih bolesti slična je prevenciji  drugih bolesti, a podrazumeva zdrave stilove života. Redovni pregledi, kao i skrining neizostavan su deo borbe za kvalitetniji i duži život. U sklopu ukazivanja na značaj prevencije pri Domu zdravlja radi Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti.  

Ohrabruje činjenica da su u velikom broju maligne bolesti izlečive, ukoliko se otkriju na vreme.  Redovna poseta izabranom lekaru omogućava da budete brži od bolesti, ističu lekari.

Izvor: RTV Yueco
Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka Aktivnosti u Domu zdravlja i obeležavanje meseca Borbe protiv raka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2504
Povezane teme

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.