• Pregleda: 4113

Zbrka oko carine i carinjenja

Zbrka oko carine i carinjenja

Ukoliko ste pravno lice, a pre pet godina proizvod koji ste uvezli nije adekvatno carinjen od strane pravnih lica koja se time bave, a eksterna kontrola Uprave carina to utvrdi, moraćete da platite razliku u iznosi carine koji ste platili i koji ste zapravo trebali da platite. Tako se sa milionskim razlikama, koje treba da plate odmah ili će im biti prinudno naplaćeni, susrelo nekoliko preduzeća, među kojima su Mlekara Subotica, Masterplast, Leonrado. Moguće rešenje ovog problema razmatrano je na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica.

Ukoliko slučajno ili namerno šifra po kojoj je neki uvezeni proizvod carinjen od strane špedicija, carinarnica i drugih pravnih lica koja se time bave nije adekvatna tom proizvodu, a to utvrdi eksterna kontrola Uprave carina, preduzeća će i do pet godina u nazad morati da plate razliku u carini. Na ime takvih razlika, Mlekara Subotica, iako se ona ne bavi carinjenjem uvoznih proizvoda, zbog toga što nije prepoznala pogrešnu šifru morati da plati 50 miliona dinara, Masterplast 30, a Leonardo deset miliona dinara. Uz pripadajuće kamate. Pravo naplate je momentalno, te stoga u Komori traže rešenje za ovaj problem, s obzirom da zakoni dozvoljavaju ovakve kontrole.

Pored ovog problema, na sednici UO se raspravljano i o aktuelnim privrednim kretanjima. Konstatovano je da se drugi talas ekonomnske krize ogleda kroz smanjenu potražnju i smanjene mogućnosti finansiranja.

Na sednici je konstatovano da je u prvih osam meseci 2011. godine privreda poslovala u uslovima visoke inflacije, izražene nelikvidnosti, visoke stope nezaposlenosti, izraženim budžetskim deficitom.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
madman Odgovori
E moji žuti bezobrazniji ste i od turaka! Pa ko plaća carinu, ko ih kontroliše! *ebete ovaj narod i onu šaku preostalu firmu u Subotici koji još nekako radi, kako vas nije sramota! što niste onda uočili problem, nego sada posle pet godina!!Ako ćemo tako onda se ja ne slažem sa 5. oktobarskom revolucijom i hoću sve nazad a sve vas da vidim i zatvoru, bando lopovska! Slobo je za sve vas bio tata!
Pera Odgovori
Zato prijatelji moji, zuti moraju biti smenjeni!Pa kada se ponovo vrate bice bolji.
Davor Odgovori
Mozda se sete i tako pohapse sve lopove koji su zadnjih 20 godina krali.Kada vec idu retroaktivno.Sve one lopove iz lopovske doline.Veoma jednostavno.
xx Odgovori
@madman

Svaka čast na komentaru!
Inače gde su u celoj priči špedicije, koje su zadužene za tarifiranje robe? Gde su carinici koji treba da provere u momentu carinjenja da li se roba uvozno carini po odgovarajućoj tarifi ili ne.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.