Komentara: 4
Pregleda: 4500

Zbrka oko carine i carinjenja

28.10.2011. u 18:16h
Izvor: RTV Yueco
Zbrka oko carine i carinjenja

Ukoliko ste pravno lice, a pre pet godina proizvod koji ste uvezli nije adekvatno carinjen od strane pravnih lica koja se time bave, a eksterna kontrola Uprave carina to utvrdi, moraćete da platite razliku u iznosi carine koji ste platili i koji ste zapravo trebali da platite. Tako se sa milionskim razlikama, koje treba da plate odmah ili će im biti prinudno naplaćeni, susrelo nekoliko preduzeća, među kojima su Mlekara Subotica, Masterplast, Leonrado. Moguće rešenje ovog problema razmatrano je na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica.

Ukoliko slučajno ili namerno šifra po kojoj je neki uvezeni proizvod carinjen od strane špedicija, carinarnica i drugih pravnih lica koja se time bave nije adekvatna tom proizvodu, a to utvrdi eksterna kontrola Uprave carina, preduzeća će i do pet godina u nazad morati da plate razliku u carini. Na ime takvih razlika, Mlekara Subotica, iako se ona ne bavi carinjenjem uvoznih proizvoda, zbog toga što nije prepoznala pogrešnu šifru morati da plati 50 miliona dinara, Masterplast 30, a Leonardo deset miliona dinara. Uz pripadajuće kamate. Pravo naplate je momentalno, te stoga u Komori traže rešenje za ovaj problem, s obzirom da zakoni dozvoljavaju ovakve kontrole.

Pored ovog problema, na sednici UO se raspravljano i o aktuelnim privrednim kretanjima. Konstatovano je da se drugi talas ekonomnske krize ogleda kroz smanjenu potražnju i smanjene mogućnosti finansiranja.

Na sednici je konstatovano da je u prvih osam meseci 2011. godine privreda poslovala u uslovima visoke inflacije, izražene nelikvidnosti, visoke stope nezaposlenosti, izraženim budžetskim deficitom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4500
Povezane teme

carina Subotica

subotička carina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.