Komentara: 0
Pregleda: 2940

Zbornik "O duhu otvorenosti- dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića"

12.07.2016. u 19:27h
Izvor: Subotica.com
U Gradskoj biblioteci danas je predstavljen zbornik „O duhu otvorenosti – dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića“, koji čine radovi izloženi na Međunarodnom okruglom stolu posvećenom ovom književniku i filozofu. Pored zbornika, promovisan je i novi broj časopisa „Rukovet“ u kome je objavljen tekst Radomira Konstantinovića „Grad u kome sam se rodio“. 
Zbornik "O duhu otvorenosti- dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića"

Prvi Međunarodni okrugli sto posvećen misaonom nasleđu Radomira Konstantinovića (1928-2011) održan je krajem oktobra prošle godine u Subotici, rodnom mestu ovog istaknutog intelektualca i autora čuvenih dela „Filosofija palanke“ i „Biće i jezik“. Skup su organizovali Savet za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića i Gradska biblioteka, a na njemu su, između ostalih, govorili Latinka Perović, Milorad Belančić, Gojko Tešić, Bora Ćosić, Aleksandra Đurić Bosnić...

Zbornik "O duhu otvorenosti- dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića"

Radovi koji su izlagani na skupu publikovani su u zbornik „O duhu otvorenosti“, koji će zasigurno pokrenuti nova čitanja i tumačenja Konstantinovićevog dela.

- Ovo je najveći skup koji se dogodio posle njegove smrti, čija je namera bila da obuhvati i napravi uvid u njegovo kompletno delo, sa ciljem da inicira nova čitanja i nova pisanja mladih autora o njegovom delu – istakla je autorka zbornika Aleksandra Đurić Bosnić. - Ali naš najveći cilj je da nastavimo misiju Radomira Konstantinovića, koju je tokom svog književnog i filozofskog veka negovao beskompromisno. To je misija negovanja duha otvorenosti, kako u mišljenju, tako i u egzistenciji, kreaciji, estetici, koji obavezuje da književnost, kultura i filozofija budu odgovorne prema stvarnosti koju oblikuju.

O delu su govorili i sociolog Boško Kovačević i filozof Ivan Milenković.

- Ono što se prošle godine ovde dogodilo mnogo je više od onoga o čemu ovaj zbornik svedoči. Skup je okupio ljude koje nijedan književnik-filozof ne bi mogao da okupi na jednom mestu – naglasio je Milenković. - Sve njih je ka Konstantinoviću vukla jedna zajednička linija, a to je bespoštedna borba protiv banalnosti. Zato je on prevazišao značaj jednog pukog skupa, već je to bio događaj.

Izvor: Subotica.com
Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Promocija zbornika o duhu otvorenosti - dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2940
Povezane teme

gradska biblioteka

radomir konstantinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.