Komentara: 7
Pregleda: 3653

Zbog lopova vozovi idu 20 na sat

23.10.2011. u 18:58h
Izvor: Portal "B92"
Zbog lopova vozovi idu 20 na sat

Međunarodni putnički i teretni vozovi između Subotice i državne granice na Kelebiji već mesec dana usporavaju sa 80 na 20 kilometara na sat.

Razlog je to što su lopovi na tri od osam kilometara ove deonice odšrafili i odneli 3.600 trifona koji, poput eksera, služe za učvršćivanje podložne ploče na kojoj se nalaze šine. Na sreću, železničari su ovu krađu primetili na vreme, pa do katastrofe nije došlo i olabavljena pruga nije se raspala.

Milena Elek, PR Železnica Srbije, kaže da je "krađom otprilike svakog četvrtog trifona na ovoj deonici utvrđena materijalna šteta od 280.000 dinara, ali je pričinjena nematerijalna šteta daleko veća, jer je bezbednost saobraćaja bila ugrožena".

"Očekuje se da uskoro i poslednji trifon na ovoj deonici bude vraćen na mesto kako bi lagana vožnja bila u potpunosti ukinuta na ovom delu pruge Koridora 10", navodi ona. Pored generalno lošeg stanja infrastrukture, u subotičkom železničkom čvoru prisiljeni su da zbog krađa uvode takozvane ograničene brzine, lagane vožnje, pa putovanje traje sve duže i duže.

Lopovi sa železnice odnose šine, skretnice, pragove, namotavaju kablove, odnosno žičane vodove uz prugu koji služe za telefonske veze između stanica. Osim krađa u kojima lopovi pokupe gvožđe i bakar sa kolosečnih elemenata sve su učestalije i krađe robe iz vagona, pa pojedini špediteri angažuju pratnju kako bi im roba sigurno stigla do odredišta.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3653
Povezane teme

vozovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.