Komentara: 10
Pregleda: 8848

Zbog ledenih padavina šteta u pojedinim naseljima oko Subotice skoro totalna

13.05.2013. u 17:23h
Izvor: Portal "B92"
Šteta na usevima od grada, koji je pogodio šire područje Subotice, u pojedinim naseljima je stopostotna, a grad je praktično ostao bez protivgradnih raketa. Svako novo nevreme moglo biti fatalno po useve - ukoliko ne stignu nove količine raketa.
Zbog ledenih padavina šteta u pojedinim naseljima oko Subotice skoro totalna

Kako je Tanjugu izjavio direktor Poljoprivredne stručne službe Damir Varga, nakon što je jaka kiša počela u subotu oko 18:30, već oko 19 časova dejstvovala je protivgradna odbrana, pa je na širem području Subotice bilo samo sugradice koja nije nanela nikakve štete.

Međutim, protivgradna zaštita je zakazala na pojedinim lokacijama, tako da je potez između sela Čantavir i Višnjevac, kao i potez od Novog Žednika ka auto-putu pretpreo najveću, stoprocentnu štetu na poljoprivrednim kulturama.

"Stradali su tek zasejani suncokret, kukuruz, dok je najveća šteta kod strnih žita koja su bila pri kraju vegetacije. U Čantaviru je bilo čak i razbijenih crepova, stakala na automobilima, a sve kao posledica grada veličine kokošijeg jajeta", rekao je Varga Tanjugu.

On poljoprivrednicima preporučuje da preseju jare useve koji su uništeni, dok se kod uništenih strnina prvo morati usitniti zelena masa, nakon toga sledi plitko oranje, a tek onda presejavanje.

Zbog ledenih padavina šteta u pojedinim naseljima oko Subotice skoro totalna

Varga napominje da većina poljoprivrednika još nije ni stigla da osigura useve, s obzirom da je nevreme došlo nešto ranije nego što je uobičajeno, a što je - kako smatra - sve posledica klimatskih promena.

"Još jedan veliki problem predstavlja to što je Subotica praktično ostala bez protivgradne zaštite. Prema mojim informacijama, većina raketa je ispucana, tako da će u slučaju evenutualnog novog naleta štete biti mogle biti daleko veće, da ne kažem nesagledive", rekao je Varga Tanjugu.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 8848

Povezane vesti

Povezane teme

elementarna nepogoda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.