Komentara: 0
Pregleda: 2895
Foto

Završnica projekta "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca"

20.11.2019. u 14:27h
Izvor: Subotica.com
Završnica projekta "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca"

Učenici Srednje medicinske škole učestvovali su danas u završnici projekta „Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca“, koji je proteklih meseci organizovao Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje. Oko 20 đaka u prostorijama Hemijsko-tehnološke škole pripremalo je zdrave obroke za svoje vršnjake.

- Projekat podrazumeva edukaciju i praktičan rad sa srednjoškolcima iz Medicinske, Hemijsko-tehnološke i Politehničke škole. Program je počeo u oktobru predavanjima o pravilnoj ishrani, radionicama  o pravljenju jelovnika, edukacijom o unosu šećera kroz različite tečnosti,  potom smo razgovorali o poremaćajima  u ishrani, prvenstveno anoreksiji i bulimiji koje su najprisutnije u adolescentskom periodu, a uputili  smo ih i na način kao da prepoznaju medijsko propagadne poruke koje šalju proizvođači hrane – objašnjava dr Karolina Berenji. – U drugom delu projekta napravili smo Sajam sportske rekreacije, a sada đaci kuvaju obroke, odnosno praktično primenjuju stečeno znanje o zdravim navikama u ishrani. Oni su tokom projekta slali recepte i sastavili smo e-kuvar, koji će biti veoma zanimljiv i moći će da se preuzme sa naše Фejsbuk stranice.

Završnica projekta "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca"

Iz tog kuvara đaci su odabrali da pripreme cezar salatu, slane mafine i kolač sa jabukama i ovsenim pahuljicama.

- Pravimo hranu koji bi trebali da jedemo. To je vrlo bitno jer se sredjoškolci uglavnom hrane na ulici brzom hranom i uopšte se ne hranimo zdravo. Iskreno, ja jedem pola – pola, trudim se da jedem zdravo, ali volim i da pojedem nešto napolju – kaže učenica Anastasija Starčević.

Završnica projekta "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca"

Subotički srednjoškolci, njih oko 160,  tokom oktobra su popunjavali anketu o svojim navikama, a rađena su i antropometrijska merenja (masa i visina) i fizički parametri.

- Rezultate ćemo znati u decembru, ali ne računamo da će biti sjajni. Alarmantna je brza hrana kao i unošenje veće količine zaslađenih napitaka. Broj gojaznih je manji nego što je to slučaj u pretškolskom i osnovnoškolsko uzrastu, ali opet ih ima dosta – dodaje dr Berenji.

Završnica projekta "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca"

Izvor: Subotica.com
Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca" Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca" Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca" Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca" Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca" Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca" Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca" Radionica "Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2895
Povezane teme

karolina berenji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.