• Pregleda: 1702

Završena sezona u Narodnom pozorištu

Završena sezona u Narodnom pozorištu

Izvođenjem čuvene Šekspirove komedije "Ukroćena goropad", Drama na srpskom jeziku Narodnog pozorišta završila je još jednu uspešnu sezonu. Titulu glumice sezone ponela je Suzana Vuković, a glumca sezone Zoran Bučevac, dok je za radnika sezone proglašena Andreja Šmanja iz Službe računovodstva.

- Želja nam je bila da nagradimo ljude koji svih ovih godina pomažu da predstave izađu i opstanu. To je Suzana Vuković, koja je spasila turneju "Ukroćene goropadi", tako što je za jednu noć uskočila u ulogu Karcija. Da to nije uradila, turneja koju smo imali se ne bi desila, jer smo već sutradan gostovali u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a posle toga smo otvarali i prvi Pozorišni maraton u Osijeku. Zoran Bučevac je već godinama zaista jedan od naših najposvećenijih glumaca koji je uvek tu, koji je pouzdan i koji je u trenucima kada se nije osećao dobro, dolazio u pozorište i igrao svoje uloge - obrazložila je Olja Đorđević, umetnička direktorka Drame na srpskom jeziku.

Suzana Vuković

Zoran Bučevac

Pored izvođenja dobro poznatih predstava, poput "Govorne mane", "Sumnjivog lica", "Avgusta u okrugu Osejdž" i drugih, ove sezone publika je bila u prilici da uživa i u četiri premijere, Aristofanovoj "Lisistrati", Šekspirovoj "Ukroćenoj goropadi", Hamiltonovom "Konopcu" i Sterijinoj "Zloj ženi", koja se sa nedavno održanog Sterijinog pozorja u Novom Sadu, vratila sa tri nagrade.

- Utisci su da je sezona bila izuzetno uspešna, iako radimo u sve težim uslovima. Pored toga što smo u fabrici "Mladost" više od deceniju, pri čemu se ne nazire kraj našem izgnanstvu, poslednjih nekoliko godina, usled zabrane zapošljavanja i odliva ljudi u inostranstvo, radimo i sa smanjenim snagama u tehnici, zbog čega nismo u mogućnosti da izvedemo neku komplikovaniju scenografiju. Kada su bile ove jake kiše, dešavalo nam se da publika gleda predstavu, dok iza scene gde su glumci prokišnjava, "Mladost" u kojoj radimo i gde se održavaju probe takođe prokišnjava, što je nepojmljiv odnos prema kulturi u 21. veku. Kada izađe premijera, svi imamo osećaj da je to uz pomoć nekog malog čuda, ali je istina ono što kažu da pozorište čine ljudi, a ne zgrada, na sreću imamo dobar i jak ansambl i toga se držimo - rekla je Đorđević.

Pored svih teškoća, naša sagovornica kaže da se ansambl raduje novoj sezoni, u kojoj publiku očekuje prva premijera već 18. oktobra na sceni "Jadran".

- U pitanju je tekst Petra Mihajlovića "Radnička hronika", koji je nagrađen 2009. godine Sterijinom nagradom, međutim, u institucionalnim pozorištima u Srbiji nije izveden nijednom, tako da će u neku ruku to biti i praizvedba. Komad režira Veljko Mićunović, koji je radio u našoj kući za Dramu na mađarskom jeziku predstavu "Kič", koja je bila veoma uspešna - najavila je Đorđević.

Za Dramu na mađarskom jeziku sezona je zatvorena predstavom "Ljubičasti bagrem", jednom od najgledanijih u ovoj sezoni. Titulu glumice sezone ponela je Čila Pamer, glumac sezone je Zoltan Mezei, dok su za radnike sezone proglašene dramaturškinja Rozalia Brešćanski Boroš i umetnička sekretarka Mihaela Nemet.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Trovach Odgovori
Upravo je ovo bila poslednja predstava koju smo gledali. Odlicni su nasi glumci i na srpskom i na madjarskom (kada mi je titl ipak pomalo potreban; zamerka, slabo se vidi i na losem je mestu).
Džeki Odgovori
Kao i uvek ansambl je odličan i tako je već godinama.Ono što je žalosno što nam jedno od najboljih i nekada najnagrađivanijih pozorišta propada i nikoga nije briga za to...
Dado Odgovori
Što ste glumili, glumili ste.
Nedim Odgovori
Daj Bože da 2020 te zaigrate na Novoj sceni Narodnog pozorišta!"Zidanje Skadra na Bojani"
ČINJENICA Odgovori
"Zahvaljujući" ne(i)marima ovog meseca neće, a da li će kroz 60 /šezdeset/ dana tek bumo videli, premijerno biti prikazan kraj drame koja se izvodi u, a još više oko pozorišta već oho-ho? Ali, tako je to kada se rokovi određuju unapred, a ne po okončanju radova. Sada nema druge do da se broj "1" u 2019. godini, ispisanoj na panou iza plota obriše i jednog lepog dana (čitaj: godine) zameni odgovarajućom numerom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.