Komentara: 5
Pregleda: 2477

Završena sezona u Narodnom pozorištu

20.06.2019. u 16:35h
Izvor: Subotica.com
Završena sezona u Narodnom pozorištu

Izvođenjem čuvene Šekspirove komedije "Ukroćena goropad", Drama na srpskom jeziku Narodnog pozorišta završila je još jednu uspešnu sezonu. Titulu glumice sezone ponela je Suzana Vuković, a glumca sezone Zoran Bučevac, dok je za radnika sezone proglašena Andreja Šmanja iz Službe računovodstva.

- Želja nam je bila da nagradimo ljude koji svih ovih godina pomažu da predstave izađu i opstanu. To je Suzana Vuković, koja je spasila turneju "Ukroćene goropadi", tako što je za jednu noć uskočila u ulogu Karcija. Da to nije uradila, turneja koju smo imali se ne bi desila, jer smo već sutradan gostovali u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a posle toga smo otvarali i prvi Pozorišni maraton u Osijeku. Zoran Bučevac je već godinama zaista jedan od naših najposvećenijih glumaca koji je uvek tu, koji je pouzdan i koji je u trenucima kada se nije osećao dobro, dolazio u pozorište i igrao svoje uloge - obrazložila je Olja Đorđević, umetnička direktorka Drame na srpskom jeziku.

Završena sezona u Narodnom pozorištu

Suzana Vuković

Završena sezona u Narodnom pozorištu

Zoran Bučevac

Pored izvođenja dobro poznatih predstava, poput "Govorne mane", "Sumnjivog lica", "Avgusta u okrugu Osejdž" i drugih, ove sezone publika je bila u prilici da uživa i u četiri premijere, Aristofanovoj "Lisistrati", Šekspirovoj "Ukroćenoj goropadi", Hamiltonovom "Konopcu" i Sterijinoj "Zloj ženi", koja se sa nedavno održanog Sterijinog pozorja u Novom Sadu, vratila sa tri nagrade.

- Utisci su da je sezona bila izuzetno uspešna, iako radimo u sve težim uslovima. Pored toga što smo u fabrici "Mladost" više od deceniju, pri čemu se ne nazire kraj našem izgnanstvu, poslednjih nekoliko godina, usled zabrane zapošljavanja i odliva ljudi u inostranstvo, radimo i sa smanjenim snagama u tehnici, zbog čega nismo u mogućnosti da izvedemo neku komplikovaniju scenografiju. Kada su bile ove jake kiše, dešavalo nam se da publika gleda predstavu, dok iza scene gde su glumci prokišnjava, "Mladost" u kojoj radimo i gde se održavaju probe takođe prokišnjava, što je nepojmljiv odnos prema kulturi u 21. veku. Kada izađe premijera, svi imamo osećaj da je to uz pomoć nekog malog čuda, ali je istina ono što kažu da pozorište čine ljudi, a ne zgrada, na sreću imamo dobar i jak ansambl i toga se držimo - rekla je Đorđević.

Završena sezona u Narodnom pozorištu

Završena sezona u Narodnom pozorištu

Pored svih teškoća, naša sagovornica kaže da se ansambl raduje novoj sezoni, u kojoj publiku očekuje prva premijera već 18. oktobra na sceni "Jadran".

- U pitanju je tekst Petra Mihajlovića "Radnička hronika", koji je nagrađen 2009. godine Sterijinom nagradom, međutim, u institucionalnim pozorištima u Srbiji nije izveden nijednom, tako da će u neku ruku to biti i praizvedba. Komad režira Veljko Mićunović, koji je radio u našoj kući za Dramu na mađarskom jeziku predstavu "Kič", koja je bila veoma uspešna - najavila je Đorđević.

Završena sezona u Narodnom pozorištu

Za Dramu na mađarskom jeziku sezona je zatvorena predstavom "Ljubičasti bagrem", jednom od najgledanijih u ovoj sezoni. Titulu glumice sezone ponela je Čila Pamer, glumac sezone je Zoltan Mezei, dok su za radnike sezone proglašene dramaturškinja Rozalia Brešćanski Boroš i umetnička sekretarka Mihaela Nemet.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2477
Povezane teme

Narodno pozorište

pozorišna sezona

pozorište

subotičko pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.