Komentara: 2
Pregleda: 582

Završena javna rasprava o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja

23.04.2024. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Posle javne rasprave, koja je trajala 15 dana, utvrđene su mere koje će ući i Lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Subotice za period 2024-2026. godine.
Završena javna rasprava o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja

Ovo je prvi put da je nacrt jednog ovakvog dokumenta bio na javnom uvidu, a u raspravi su učestvovali predstavnici sindikata, Privredne komore, Udruženja poslodavaca...

 -Prvi put smo doneli LAP zapošljavanja za period od tri godine a uključivaće tri mere koje se već godinama primenjuju. To su javni radovi i tehnička podrška gde je predviđeno angažovanje lica na četiri meseca, koja će dobijati naknadu od 35.000 dinara. Predviđena je i mera samozaopošljavanja, gde će biti angažovana lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, za koje je predviđena naknada 300.000-330.000 dinara. Tradicionalno, treća mera je subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, za šta je predviđena naknada od 230.000, odnosno 270.000 dinara – najavio je Saša Gravorac, predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Subotice, dodajući da u kategoriju teže zapošljivih spadaju mladi do 30 godina, lica starija od 50 godina, žene, osobe sa invaliditetom, oni koji su nezaposleni duže od 12/24 meseca.

Završena javna rasprava o Lokalnom akcionom planu zapošljavanjaGrad Subotica je izdvojio deset miliona dinara, od kojih će sedam miliona biti upotrebljeno za javne radove, a po milion i po dinara druge dve mere.

-Plan je da se u 2025. godini taj iznos promeni i da za javne radove bude namenjeno pet miliona dinara, a za ostale dve mere po 2.5 miliona, dok bi treće godine za javne radove bilo četiri miliona a za samozapošljavanje i zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih po tri miliona dinara – precizira Gravorac. – Zahvaljujući ovim merama, prošle godine je zaposleno 63 lica, od toga 12 lica putem samozapošljvanja, 24 lica iz kategorije teže zapošljivih a 23 je bilo angažovano na javnim radovima.

Prema podacima NSZ, nezaposleno je svega 3.287 ljudi, a od toga je 1.684 žena. Lokalni akcioni plan zapošljavanja treba da usvoji Skupština grada, potom ide na saglasnost u nadležno ministarstvo i NSZ, posle čega će biti raspisani konkursi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 3 dana
Komentara: 2
Pregleda: 582
Povezane teme

lokalni akcioni plan zapošljavanja

javna rasprava

saša gravorac

savet za zapošljavanje grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.