Komentara: 0
Pregleda: 1740

Završen Festival "Desire"

30.11.2009. u 10:24h
Izvor: RTV Yueco
Završen Festival "Desire"

Poslednjeg dana Festivala “Desire Central Station” na sceni Jadran glumci mađarskog Ansambla Bele Pintera izveli su predstavu Đevuška. Na sceni Pozorišta “Deže Kostolanji” od 21 čas predstavu “Out” odigrali su glumci Via Negative iz Ljubljane koji su se subotičkoj publici već predstavili sa 3 performansa prethodnog dana. Ovom predstavom završen je festival koji je posetilo više hiljada ljudi.

Ansambl Bele Pintera prema kritičarima jedan je od najboljih nezavisnih pozorišnih trupa u Mađarskoj. U predstavi Đevuška oficiri, vojnici, njihove porodice i logoraši nosioci su radnje koja se odvija u kasarni, u balskoj dvorani i na udaljenim ruskim nizijama. Vreme radnje je Drugi svetski rat. Međutim, predstava ne govori o njemu nego se samo u njemu odvija. Na sceni Pozorišta “Deže Kostolanji” igrali su glumci slovenačke Via Negative.

“Out '' je pretposlednja predstava u projektnom ciklusu ''Sedam smrtnih grehova '' sa kojim Via Negativa zaključuje svoj sedmogodišnji ciklus predstava na ovu temu. Out je predstava koja istražuje osnovne mehanizme oholosti u pozorišnoj situaciji i ispituje logiku oholosti kroz odnos između posmatrača i izvođača. Među članovima nalazi se i Novosađanin Kristijan Al Droubi.

Za osam dana Festivala predstave je pogledalo više hiljada ljudi. Organizatori kažu da je gledanost bila više od 100 odsto. U okviru pratećeg programa festivala u Baš kući otvorena je izložba pozorišnih plakata Lasla Antala koja će biti otvorena do 15. decembra.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1740
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.