Komentara: 0
Pregleda: 1333

Zatvaranje škola, obaranje troškova - bolje školovanje

22.11.2008. u 15:00h
<p>Racionalizacija mreže osnovnih &scaron;kola zadatak je koji je Ministarstvo prosvete postavilo pred lokalne samouprave, a rok je jun sledeće godine. Na projektu u Subotici uveliko radi stručni tim i prezentacija prikaza postojećeg stanja sa predlogom mera očekuje se početkom drugog polugodi&scaron;ta ove &scaron;kolske godine.</p>
Zatvaranje škola, obaranje troškova - bolje školovanje

Dosadašnje analize pokazuju da će umesto 21 škole u gradu, nisu uračunate seoske, opstati samo 12 do 14 škola, dok će ostalima biti promenjena namena ili će biti zatvorene.

- Potpuno je neracionalno da u našem gradu postoji isti broj škola i odeljenja kao i pre petnaestak godina kada danas imamo blizu 4.000 učenika manje, - kaže za Subotičke novine Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika. - To je najmanje 150 odeljenja manje, a naši direktori vole da imaju nastavu na dva jezika jer se za to dobijaju dodatna sredstva za svako odeljenje. Materijalni troškovi se obezbeđuju po broju zaposlenih, a ne po broju učenika, što je potpuno pogrešna projekcija. O pravima deteta najmanje se vodi računa, jer kad se prave planovi šta će škola da uradi, gleda se da li se zadržati postojeći kadar i otvara se isti broj odeljenja zbog nečijih normi, a niko se u ovih poslednjih dvadeset godina nije zapitao kako se oseća učenik koji sedi sam u učionici kao što je to bio slučaj u školi Miloš Crnjanski. U isto vreme u školi koja je udaljena samo nekoliko stotina metara dalje postoji isto odeljenje sa samo nekoliko učenika.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1333
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.