Komentara: 0
Pregleda: 2996

Zaštita nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja

27.05.2011. u 15:08h
Izvor: RTV Yueco
Zaštita nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja

U Subotici se održava dvodnevni seminar na temu: “Zaštita nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja”. Istoričari, planeri, arhitekti iz Srbije, Mađarske, Barselone, škotske i drugih gradova Evropske unije okupili su se u Subotici kako bi razgovarali o kulturnom nasleđu i novim modernim pravcima arhitekture i kako ih uklopiti. Skup je pozdravio i gradonačelnik subotice Saša Vučinić.

Subotica je grad koji ima šta da pokaže. Palate, kuće i drugi objekti u stilu secesije daju poseban šarm gradu koji je bogat kulturnim nasleđem. Izgradnja novih objekata trebalo bi da se uklopi u okolinu, ali na žalost to uvek nije slučaj.

Svaki grad ima svoj identitet koji treba da se sačuva. Investitori i arhitekte ponekad kreiraju objekte ne razmišljajući o identitetu grada i ne poklanjajući pažnju vrednostima u okruženju.

Na kraju seminara bi trebalo da se usvoji i potpiše Deklaracija koja bi trebalo da podstakne razmišljanje o značaju očuvanja kulturne baštine i identiteta grada. Seminar se završava sutra, a organizatori su Fondacija “Teleki Laslo” i Direkcija za zaštitu kulturnog nasleđa iz Mađarske, u saradnji sa gradom Suboticom i NVO Autentična Vojvodina i Urbis.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2996
Povezane teme

Saša Vučinić

zaštita nasleđa

arhitektura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.