Komentara: 22
Pregleda: 4756

Zapuštene predškolske ustanove

03.12.2014. u 02:33h
Izvor: Magyar Szó
Redakciju lista “Mađar so“ posetili su nezadovoljni roditeli čija deca idu u zabavište „Veverica“ Predškolske ustanove „Naša Radost“. U ovom zabavištu je još tokom proleća bilo problema za vodosnabdevanjem; voda naime nije odgovarala bakteriološkim propisima. Sad je zabavište obavestilo roditelje da se vodovodne instalacije moraju menjati, a novac potreban za nove cevi će se sakupiti od roditelja u vidu donacija.
Zapuštene predškolske ustanove

„Rekli su nam da su roditelji dece koja idu u srpsko odeljenje voljni osigurati svoj deo, i da nije istina, da se mi ne možemo snaći. Ne možemo pomoći sa materijalom, prihvataju samo novac. Rečeno nam je da se radi o investiciji od oko 800.000 dinara. Inače, mi snabdevamo zabavište i toalet papirom, i sapunom, a ovo je već stvarno prevršilo svaku meru“, kažu roditelji.

Rukovodstvo Predškolske ustanove „Naša Radost“ naglašava da ova ustanova ima 54 objekta od kojih je već svaki „zreo“ za obnovu, pošto se već decenijama nije investiralo u održavanje zabavišta.

Predvodnica zabavišta „Veverica“, Đenđi Majdanović, je za „Mađar so“ izjavila da nema ni govora o tome da su tražili doprinos od roditelja. „Imamo odličnu saradnju sa roditeljima koji nam pomažu gde god i kako god mogu. Činjenica jeste da je proletos bilo problema sa bakteriološkim kvalitetom vode, ali su merene vrednosti tek malo prelazile dozvoljenu granicu. Kvalitet vode se kontroliše svake tri nedelje, i od proleća nismo imali loše rezultate. Zgrada je stara najmanje 60 godina, te verovatno da ima problema sa vodovodom.

Rukovodstvo Predškolske ustanove „Naša Radost“ i gradonačelnik su upoznati sa činjenicom da postoji potreba za većom investicijom. Od strane roditelja je stigla inicijativa da se problem reši, ali nema ni govora o tome da smo od njih zahtevali pare. Nismo tražili ni dinara. Obnova bi i inače bila veći projekat, koji se mora isplanirati, a za koji se trebaju naći sponzori, jer jednu ovakvu investiciju zabavište ne može samostalno da isfinansira“, naglašava Đenđi Majdanović, dodajući da bi, prema procenama, potpuna zamena vodovoda zaista koštala oko 800.000 dinara.

Na zgradi su inače prošle godine menjani prozori, a na proleće se planira obnova fasade. „Prošle nedelje smo ugradili sigurnosni sistem koji su, zaista, finansirali roditelji, a do investicije je došlo na njihovu inicijativu jer je zabavište više puta bilo meta provalnika. Pre nekoliko nedjelja su nam odneli televizor, hi-fi liniju, olovke, slatkiše, sredstvo za pranje veša i tome slično. Provalnici nikad nisu pronađeni“, kaže gospođa Majdanović.

Zabavište „Veverica“ inače pohađa 104 dece, smešteno u četiri odeljenja predškolskog uzrasta i jedno odeljenje jaslica.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 4756

Povezana zviždaljka

Povezane teme

naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.