Komentara: 0
Pregleda: 1265

Zakon o pristupu informacija

26.02.2009. u 12:39h
Izvor: RTV Yueco
<p>Srbija ima ozbiljan problem sa korupcijom zbog čega gubi na stotine miliona dinara godi&scaron;nje, rečeno je na seminaru za novinare na temu: "Pravo na slobodan pristup informacijama kao mehanizam u borbi protiv korupcije"</p>
Zakon o pristupu informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja je rekao da to direktno osećaju građani i da javnost treba da se uključi više u rad organa uprave.U Srbiji se kroz istraživačko novinarstvo plasiraju informacije koje stvaraju afere i brzo se zaboravljaju. Kvalitetna i dobra informacija dobijena je korišćenjem prava na slobodan pristup i dostupnosti informacijama.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da novinari treba da koriste više Zakon o slobodnom pristupu informacijama, jer je to njihovo pravo.Ukoliko javnost pokaže veće interesovanje za rad javnih i državnih uprava i preduzeća biće manje korupcije.Novinari mogu da usmeno ili pismeno podnesu zahtev za dobijanje informacija od javnog značaja, a rokovi se kreću od 40 dana, do 48 sati, ako je informacija označena hitnom. Organizator seminara je Misija Oebs-a u Srbiji.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama u Srbiji je donet u novembru 2004-te godine.Do sada ga je usvojilo 88 zemalja, a prva je bila Švedska 1766, zatim Kolumbija 1888 i Finska 1951.godine. Prošle godine pomenuti zakon donele su Kina, Čile, Etiopija i Indonezija. Nije usvojen u Belorusiji, Kipru i Malti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1265
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.