Komentara: 1
Pregleda: 2826

Zakon čuva ruglo

28.10.2010. u 19:02h
Izvor: Press Online
Zakon čuva ruglo

Po odluci Apelacionog suda betonski skelet koji stoji pola veka u centru Subotice ne može biti srušen već se ponovo vraća u sudsku proceduru.

Betonski skelet pored Otvorenog univerziteta u Subotici, gde je pre pola veka trebalo da bude izgrađena pozorišna sala sa 600 mesta, preživeo je još jedan pokušaj rušenja. Ovo ruglo u centru Subotice vraćeno je u sudsku proceduru pošto je Apelacioni sud odbio žalbu grada i „Holteh gradnje".

Oni su se žalili na odluku Privrednog suda koji je odbio zaključak njihove sudske nagodbe po kojoj je grad trebalo da pripremi građevinsko zemljište i ukloni 50 godina staru betonsku konstrukciju, a da novosadski preduzimač tu podigne petospratnicu.


Sud odbacio nagodbu

Tako se umesto rušenja betonske konstrukcije planirane za ovu jesen nastavlja sudski proces započet 13. juna 2008. godine u kome „Holteh gradnja" od grada potražuje 4,2 miliona evra na ime nanete štete i izmakle dobiti iz ugovora o zajedničkom ulaganju od 1. oktobra 1997. godine.
- Mogli smo već da srušimo betonski skelet ali odlukama Privrednog, a potom i Apelacionog suda čekamo da se zakaže nova rasprava i nastavi sudski proces po tužbi „Holteh gradnje" - kaže Marija Ušumović-Davčik, načelnica gradske uprave u Subotici.

Nagodbu između grada i „Holteh gradnje" Privredni sud je odbio jer je ocenio da je predmet ugovora neodređen te da su se strane u sporu dogovorile oko stvari koje nisu deo tužbenog zahteva, što je potvrdio i Apelacioni sud kome su se žalbom obratile obe strane. One su se proletos našle na sredini i nagodile da do 1. oktobra grad ukloni betonski skelet i pripremi građevinsko zemljište. To podrazumeva i pripremu tehničke dokumentacije za infrastrukturne vodove, rekonstrukciju podzemnih vodova, izgradnju interne saobraćajnice, uređenje javne površine, izgradnju i opremanje trafo-stanice, kao i pribavljanje potrebne dokumentacije, saglasnosti i dozvole, osim naknade za gradsko građevinsko zemljište.


Protraćeno zemljište

S druge strane „Holteh gradnji" je omogućeno da tu izgradi poslovno-stambeni objekat na pet spratova, prethodni plan o podizanju desetospratnice izmenjen je na zahtev urbanista, sa dva nivoa podzemnih garaža i sa panoramskim restoranom na krovu. „Holteh gradnja" na raspolaganju bi imala plac od 0,8 hektara, a grad bi pridodao i parcelu od 574 kvadratna metra. Međutim i ova nagodba je pala u vodu, a skelet koji ruži centar Subotice odoleo je još jednom pokušaju gradskih vlasti da se neupotrebljiva konstrukcija ukloni. On ne predstavlja samo vizuelno ruglo već i pravo traćenje zemljišta u strogom gradskom centru koje je pretvoreno u deponiju i sklonište za beskućnike.

 

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2826
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.