Komentara: 4
Pregleda: 2293
Foto

„Zajedno do uspeha“ – sinergija nauke i privrede

11.03.2023. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Slobodna zona Subotica, predstavnici lokalnih samouprava na kojima deluje i obrazovnih ustanova potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji u okviru projekta “Zajedno do uspeha”.
„Zajedno do uspeha“ – sinergija nauke i privrede

Reč je o projektu koji je pokrenut septembra godine u cilju jačanja privredne slike našeg grada a koji treba da spoji nauku i privredu.

- U sladu sa novom etapom razvoja i strategije poslovanja koju smo definisali, opredelili smo se da Slobodnu zonu Subotica pozicioniramo na jedan drugačiji način u privrednom i društvenom životu grada. Projektom “Zajedno do uspeha” od Slobodne zone Subotica želimo da napravimo intelektualni incubator. Želeli smo da povežemo nauku i privredu, jer nauka svoju potvrdu dobija kada se primeni u praksi – objasnio je Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotica. - Uz to, želeli smo  da ojačamo naše projektne kapacitete, jer želimo da sa našim partnerima zajedno nastupamo na domaćim i međunarodnim projektima, te smo već počeli da radimo na projektu “Zelena ekonomija i solarni paneli. Treći cilj nam je da naša Slobodna zona bude inicijator jednog novog pristupa I podizanju imidža.

„Zajedno do uspeha“ – sinergija nauke i privrede

Slobodna zona Subotica je ponos našeg grada i paradigma uspeha, a po rečima Srđana Samardžića, člana Gradskog veća za privredu, potpisivanjem ovog sporazuma sinergija znanja, poslovnih veština i uspeha je došla do izražaja.

- Znanje je najvažniji resurs i jedini resurs koji se korišćenjem uvećava i nešto što će posle ovog događaja ići u pravcu usavršavanja – smatra Samardžić.

„Zajedno do uspeha“ – sinergija nauke i privrede

Slobodna zona je proširila svoje područje rada i na Sentu gde posluju dve velike kompanije “Tisa Automotiv” i “Japan tobacco international”.

- Opština Senta već godinama radi na stvaranju boljih uslova za rad i razvoj svoje privrede, naročito onaj deo koji se bavi izvozom i uvozom.  Proširenjem Slobodne zone i na našu opštinu uspeli smo da završimo važan važan korak a to je uspostvaljanje bescarinske zone u Industrijskoj zoni “Zapad”, u kojoj rade dve velike firme. Nadamo se da saradnju možemo da proširimo i za drugu našu industrijsku zonu i time stvorimo još bolje uslove za razvoj privrede naše opštine – ističe Rudof Cegler, predsednik Opštine Senta.

„Zajedno do uspeha“ – sinergija nauke i privrede

U okviru subotičke Slobodne zone posluje i jedna kompanija iz Kikinde.

- Saradnja Grada Kikinde i Slobodne zone Subotica datira od 2016. godine i za sada u režimu slobodne carinske zone posluje italijanska kompanija “Zopas”. U svim  pregovorima koje vodimo sa potencijalnim investitorima, osim uređenih industrijskih zona, jedan od glavnih aduta koje imamo je upravo nuđenje rada u režimu slobodne carinske zone – dodaje Saša Stanić, član kikindskog Gradskog veća za privredu i investicije. – Osim postojeće kompanije u još dve industrijske zone imamo raspoloživo još oko 20 hektara kompletno uređenog građevinskog zemljišta.U toku su razgovori sa potencijalnim investitorima kojima je upravo mogućnost rada u okviru Slobodne zone jedan od opredeljujućih faktora za investiranje u naš grad.

„Zajedno do uspeha“ – sinergija nauke i privrede

Među potpisnicima Sporazuma je i Pravni fakultet za privedu i pravosuđe, koji u Subotici radio od 2013. godine.

- Za ovih deset godina poslovanja sklopili smo veliki broj sporazuma sa važnim institucijama u napem gradu, a ovo je prvi sporazum ovakve vrste. Do sada smo bili više koncentrisani na pravosuđe a ovo je prvi “izlazak” u privredu – objašnjava Srđan Cvijanović u ime Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. – Kroz ovakve sporazume naš posao školovanja mladih ljudi dobija više na značaju. Znanje je najveći resurs a mi to znanje proizvodimo, obrazujemo mlade i pametne kadrove i dajemo im zanat u ruke, a kroz ovakve sporazume ih i zapošljavamo.

„Zajedno do uspeha“ – sinergija nauke i privrede

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća Potpisivanje Sporazuma "Slobodne zone"  sa predstavnicima viskoškolskih ustanova, srednjih škola i preduzeća
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2293
Povezane teme

slobodna zona subotica

saša gravorac

srđan samardžić

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

srđan cvijanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.