Komentara: 24
Pregleda: 5234
Foto

Začarani krug divljih deponija

19.04.2019. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Na osnovu prošlogodišnje evidencije, čak 22 divlje deponije identifikovane su na teritoriji Grada Subotice, 12 u prigradskim i 10 u gradskim naseljima. Za njihovo saniranje i uklanjanje ove godine je opredeljeno 15 miliona dinara, međutim, najveći problem je to što se u 50 odsto slučajeva smeće iznova pojavljuje na raščišćenim lokalitetima.
Začarani krug divljih deponija

Na samo kilometar od Gradske deponije, nalazi se Lošinjska ulica, a u njoj divlja deponija. Smeće koje je pokrivalo površinu od 3.600 kvadratnih metara, radnici JKP "Čistoće i zelenila" čiste više od nedelju dana, najpre teškom mehanizacijom, kojom su pokupili veću količinu otpada, dok su juče i danas u toku završi radovi na finom čišćenju površine od papira, najlona, plastike i sitnog otpada.

- Kada smo došli, prvi dan nismo ni mogli da prođemo do deponije, već smo prvo morali da raščistimo put i onda počnemo s radovima - kaže Joža Červeni, organizator Radne jedicine "Higijena" u JKP "Čistoća i zelenilo". - Odneli smo preko 270 tona smeća teškom mehanizacijom, to je oko 60 kamiona punih otpada sa ovog prostora.

Začarani krug divljih deponija

Istovremeno s ovom lokacijom, čišćenje divljih deponija započeto je i u Palminoj ulici i Vuka Mandušića, gde je, prema rečima našeg sagovornika, još veća površina bila pod otpadom.

- Tamo je oko 4.600 kvadratnih metara bilo pod smećem, a do sada smo odneli preko 300 tona otpada - ističe Červeni, dodajući da bi nakon ove tri, trebalo da usledi saniranje tavankutske deponije. - U pregovorima smo sa Gradskom upravom koji će biti prioritet kada je u pitanju uklanjanje divljih deponija, a sve zavisi od toga kolika je veličina deponije i koliko imamo raspoloživih sredstava, jer 15 miliona dinara odlazi i na evidenciju, premer i izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju onih deponija na kojima su količine otpada takve da nije moguće potpuno izmeštanje, dok jedan manji deo odlazi na fizičko uklanjanje.

Začarani krug divljih deponija

Prema zakonskoj definiciji, pod pojmom divlja deponija podrazumeva se svaka lokacija na javnoj površini na kojoj se nalazi nedozvoljeno odložen otpad, a kako objašnjava Žika Reh, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine, osnovni uzroci nastanka su nesavesno postupanje sugrađana s otpadom i blaga kaznena politika, zbog čega divlje deponije nastaju i u naseljima u kojima postoji organizovan sistem odvoženja otpada.

- Lokalnim planom upravljanja otpadom je predviđeno da do 2022. godine kompletna teritorija bude pokrivena organizovanim sakupljanjem i odvoženjem otpada, što podrazumeva da će sva domaćinstva biti u sistemu mesečne naplate, čime će se smanjiti potreba za nepropisnim odlaganjem. Takođe, javno komunalno preduzeće je fizičkim licima omogućilo da otpad na Gradsku deponiju odnose besplatno. S lokacija na kojima se primeti gomilanje manje količine otpada, smeće se uklanja odmah, po interventnim inspekcijskim nalozima. Uprkos svim ovim merama, veliki broj građana i dalje nesavesno postupa sa otpadom i divlje deponije se nanovo stvaraju - objašnjava Reh.

Začarani krug divljih deponija

Da najveći problem predstavlja to što se nakon sanacije divlje deponije ponovo pojavljuju, potvrđuje i Červeni, iznoseći podatak da se u 50 odsto slučajeva na raščišćenim lokalitetima otpad iznova pojavljuje i to u ogromnim količinama.

Sve deponije bi se mogle očistiti za godinu, dve ili tri, pod uslovom da se ponovo ne pojavljuju. Dešavalo nam se da očistimo jednu lokaciju i da za dve godine ponovo moramo da je čistimo, a tu gubimo sredstava, snagu i sve ono što bi trebalo da sprečimo u pojavljivanju smeća - kaže Červeni, dodajući da se dešavalo da radnici u toku sanacije deponija zapaze sugrađane koji su došli s namerom da ilegalno odlože otpad. - Pre neki dan su ostavili tuje na početku Lošinjske ulice, a juče kukuruzovinu. Apsolutno mi je nejasno da je neko došao do ovde sa prevoznim sredstvom i da je radije odložio otpad na ulici, a ne produžio i odložio ga tamo gde je previđeno, na Gradsku deponiju.

Začarani krug divljih deponija

Odlaganje otpada na Gradskoj deponiji za sugrađane i privatna lica je besplatno, dok za fizička lica, koja otpad dovoze u kamionima, cena iznosi 4 dinara za kilogram smeća i 10 para za kilogram šuta ili zemlje. Pored toga JKP "Čistoća i zelenilo" svake godine redovno organizuje prolećne i jesenje akcije odvoženja kabastog otpada iz gradskih i prigradskim mesnih zajednica, od kojih je prolećna trenutno u toku i trajaće do kraja juna.

Izvor: Subotica.com
Divlja deponija iza Pionira Divlja deponija iza Pionira Divlja deponija iza Pionira Divlja deponija iza Pionira Divlja deponija iza Pionira Divlja deponija iza Pionira Divlja deponija iza Pionira Divlja deponija iza Pionira
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 dana
Komentara: 24
Pregleda: 5234
Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

divlja deponija

gradska deponija Subotica

deponija

uklanjanje divlje deponije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.