• Pregleda: 4161

Zabeležen rast industrijske proizvodnje za 5,1 odsto

Prema statistici za prva četiri meseca ove godine, u našem regionu beleži se rast industrijske proizvodnje za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Glavni razlog su strane direktne investicije, rečeno je na današnjoj 29. sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore.
Zabeležen rast industrijske proizvodnje za 5,1 odsto

U posmatranom periodu, broj stranih investicija porastao je na 57, a njihov najveći efekat vidi se u robnoj razmeni koja je dostigla 625,5 miliona dolara, što je porast od 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, ostvaren je izvoz u vrednosti od 360 miliona dolara, što je povećanje za čak 47 odsto. 

- Kada posmatramo izvoz u regionu, stavka je zaista impresivna. Na nivou države rast izvoza je oko 8 odsto, a u našem regionu čak 47 odsto. Došli smo do podatka da je čak 57 odsto ukupnog izvoza iz 6 firmi u Industrijskoj zoni Mali Bajmok. Takođe, u drugoj polovini prošle godine zahvaljujući ovim investicijama, došlo je i do značajnog povećanja broja zaposlenih-kaže sekretar Regionalne privredne komore, Ivan Vojnić Tunić.

Najveći deo robne razmene u našem regionu je ostvaren sa zemljama Evropske unije, čak 83 odsto.

- Među zemljama Evropske unije, izdvaja se Nemačka sa udelom od čak 48 odsto. Sa druge strane, učešće zemalja CEFTE je nisko, svega 5,5 odsto-konstatuje Vojnić Tunić.

Najveći procenat rasta registrovan je proizvodnji elektro mašina, nameštaja, građevinskog materijala, motora, vozila i farmaceutskih proizvoda, dok se ozbiljan pad beleži u proizvodnji tekstila, hemijskih i proizvoda od kože, kao i proizvoda od metala.

-Iz regiona se najviše izvoze vetrogeneratori, proizvodi od plastične mase, vozila i njihovi delovi, odeća i stočna hrana. Sa druge strane najviše uvozimo repromaterijal za vetrogeneratore, vozila i njihove delove, električne mašine i sirovine za plastične mase. U prvih pet zemalja i na stani uvoza i izvoza, javljaju se Nemačka, Mađarska, Italija i Austrija-kaže Vojnić Tunić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
imre Odgovori
Ovo je najveca glupost u industrijskoj zoni su Nemacke firme njihov izvoz Se Ne moze pisati kao Nas izvoz
Miki Odgovori
Moze imre i treba sve sto se izvozi to je industriski rast samo sto nama suboticanima nikad nista nevalja nazalost...
Ivan Sostarec Odgovori
Bravo
Markan Odgovori
@Miki
Izveze se proizvod ali na kraju kad se podvuce crta iznese se i dobit, jbg vlasnici nisu iz srbije.
A dobit mozes misliti kolika je, nemca za isti proizvod mora da plati barem 1500€ da bi mu radio u fabrici, a naseg coveka Miki kolko plati da mu radi?
forest gamp Odgovori
E sad ...ako je ovo tacno ovakav rast proizvodnje prate i druge grane koje isto tu spadaju ,
a to su transportne usluge prema EU -uniji ,u kom resoru ljudu rade za minimalne plate PO ZVANICNOM- tako da u stvari koji je zvanican rast???
imre Odgovori
Miki to je ista takva statistika kao da je nezaposlenost u Subotici 10% a za 4 godine 4.000 Suboticana otislo za bolji zivot
Vesko Odgovori
Upravo tako. Strasno izvozimo, a isto tako uvozimo, samo pazimo da nas ne uhvate na granici.
Zaposljavanje isto tako, bolje su i plate, negde u zapadnim zemljama.
buzdovan Odgovori
@imre
Ljudi koji rade u tim auatrougarskim firmama od tog izvoza dobijaju platu,placeni su im dopronosi. Verovatno se i neki porezi placaju od kojih ti mozda dobijas penziju ili neku socijalnu pomoc. Nije to tvoj problem,to je bolest ovog podnevlja nicim nikad zadovoljni.
Markan Odgovori
buzdovan@
30000din ÷ 30 Dana = 1000din ÷ 123 = 8,1€ dnevno
Mene su naprimer dok sam ziveo u Hall-u (to ti je gradic u austriji, blizu mesta gde Swarowski ima fabriku) placali kao radnika 13€ na sat + trinajsta i cetrnajsta plata + prekovremeno (sto se papreno placa)

13€ na sat naspram 8€ dnevno.
Tako da sramota je kako nam dobro ide!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.