Komentara: 9
Pregleda: 4451

Zabeležen rast industrijske proizvodnje za 5,1 odsto

08.07.2016. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Prema statistici za prva četiri meseca ove godine, u našem regionu beleži se rast industrijske proizvodnje za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Glavni razlog su strane direktne investicije, rečeno je na današnjoj 29. sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore.
Zabeležen rast industrijske proizvodnje za 5,1 odsto

U posmatranom periodu, broj stranih investicija porastao je na 57, a njihov najveći efekat vidi se u robnoj razmeni koja je dostigla 625,5 miliona dolara, što je porast od 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, ostvaren je izvoz u vrednosti od 360 miliona dolara, što je povećanje za čak 47 odsto. 

- Kada posmatramo izvoz u regionu, stavka je zaista impresivna. Na nivou države rast izvoza je oko 8 odsto, a u našem regionu čak 47 odsto. Došli smo do podatka da je čak 57 odsto ukupnog izvoza iz 6 firmi u Industrijskoj zoni Mali Bajmok. Takođe, u drugoj polovini prošle godine zahvaljujući ovim investicijama, došlo je i do značajnog povećanja broja zaposlenih-kaže sekretar Regionalne privredne komore, Ivan Vojnić Tunić.

Zabeležen rast industrijske proizvodnje za 5,1 odsto

Najveći deo robne razmene u našem regionu je ostvaren sa zemljama Evropske unije, čak 83 odsto.

- Među zemljama Evropske unije, izdvaja se Nemačka sa udelom od čak 48 odsto. Sa druge strane, učešće zemalja CEFTE je nisko, svega 5,5 odsto-konstatuje Vojnić Tunić.

Najveći procenat rasta registrovan je proizvodnji elektro mašina, nameštaja, građevinskog materijala, motora, vozila i farmaceutskih proizvoda, dok se ozbiljan pad beleži u proizvodnji tekstila, hemijskih i proizvoda od kože, kao i proizvoda od metala.

-Iz regiona se najviše izvoze vetrogeneratori, proizvodi od plastične mase, vozila i njihovi delovi, odeća i stočna hrana. Sa druge strane najviše uvozimo repromaterijal za vetrogeneratore, vozila i njihove delove, električne mašine i sirovine za plastične mase. U prvih pet zemalja i na stani uvoza i izvoza, javljaju se Nemačka, Mađarska, Italija i Austrija-kaže Vojnić Tunić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4451
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.