Komentara: 0
Pregleda: 1119

Za sada bez većih problema sa usevima usled neobičajeno toplog perioda

12.01.2018. u 09:39h
Izvor: Subotica.com
Iako je neuobičajeno toplo za ovaj period godine, stručnjaci ističu da su ozime kulture, uljana repica i ozime strnine u dobrom stanju.
Za sada bez većih problema sa usevima usled neobičajeno toplog perioda

Na listovima uljane repice usled deficita fosfora negde je došlo do pojave crvenila, dok se na nekim parcelama ječma primećuje žutilo, koje može imati više uzroka.

- Zemlja je bila dosta hladna, a vazduh topao prethodnih dana pa je fiziološka aktivnost korena kod hladnog zemljišta mnogo slabija nego kod nadzemnog dela biljke. Usled toga javljaju se simptomi prisilnog gladovanja. Tako dolazi do deficita fosfora, pa i pojave crvenila na uljanoj repici. A kod ječma već mogu da budu izraženi simptomi gladovanja, jer su usevi dosta napredni za ovo doba godine. U ovom delu godine normalno bi bilo da usevi samo miruju, a mi smo samo tokom decembra imali jedan period mirovanja kada su bile niže temperature - objašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe.

Iako još nisu zabeleženi problemi na usevima prouzrokovani visokim temperaturama u Poljoprivrednoj stručnoj službi poručuju da bi eventualni problemi mogli da se jave usled nedovoljne količine vlage u zemljištu.

- Kod pšenice, usevi iz rane setve imaju 4-5 sekundarnih izdanaka, usevi koji su sejani krajem optimalnog roka tj. oko 20. oktobra, imaju jedan do dva izdanka, a na malom delu površina, možda do 5 odsto, koje su zasejane van optimalnog roka, usevi su ušli u fazu bokorenja i počinju da se razvijaju sekundarni izdanci. Kod pšenica iz ranog roka setve nepovoljno je ukoliko je upotrebljena veća količina semena, tada imamo i veći broj sekundarnih izdanaka. Sekundarni izdanci troše vodu i hranjive materije, a doći će do njihovog odumiranja. Takvi usevi već sad imaju veliku gustinu i trebalo bi biti naručito obazriv kod prihrane ovakvih useva, jer ukoliko dođe do predoziranja azota, doći će do razvoja nadzemnog dela mase, koji će biti podložniji napadu patogenih mikroorganizama, prouzrokovača bolesti a takvi useviće će tražiti i više vode u kasnijem periodu razvoja. Nepovoljno je što je prošla godina bila sušna a količina kiše koja je pala tokom poslednja tri meseca nisu popunile rezerve vlage u zemljištu tako da do 70 cm imamo neki solidan sadržaj vlage, a već ispod 70 cm zemljište je poprilično suvo, što može biti problem. Nema neke najave ozbiljnijih padavina, koje bi popunile rezerve zemljišta. Manje količine padavina do 10 litara će se zadržati u površinskom sloju zemljišta i pri ovim temperaturama vrlo brzo će se izgubiti. Visoke temperature, posebno praćene košavom vrlo brzo isušuju zemljište tako da se bojim da će naša proizvodnja ove godine zavisiti isključivo od padavina koje će pasti tokom vegetacije. Bujni usevi će biti veći potrošači vode i tu bi moglo doći do problema ukoliko izostanu padavine u kasnijem delu vegetacije - ističe Varga.

Prema najavljenoj prognozi vremena, nema bojazni od naglog zahlađenja koje bi imalo loš uticaj na useve.

- Prema najavama možda će biti do -4 stepena, što nije problem za biljke u ovom periodu. Veliki problem bi mogao nastati tek kada bi temperatura naglo pala na -10 ili -12 stepeni. To bi već moglo da dovede do oštećenja, jer pri ovako visokim temperaturama biljke nisu dobro pripremljene. Nema ni snežnog pokrivača, koji bi pružio utopljavajuću ulogu - dodaje Varga.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1119
Povezane teme

uljana repica

poljoprivredna stručna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.