Komentara: 40
Pregleda: 7395

Za projekat obnove Opšte bolnice još 50 miliona dinara

10.01.2022. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Iako se o kompletnoj obnovi Opšte bolnice u Subotici govori skoro tri godine, ona još uvek neće početi jer nije kompletirana projektno-tehnička dokumentacija. Kako bi plan obnove glavne zgrade i 16 objekata i dvorišta, odnosno 35 hiljada kvadrata, bio konačno završen i kako bi se otklonili svi nedostaci u projektu, u ovogodišnjem budžetu grada opredeljeno je 50 miliona dinara.
Za projekat obnove Opšte bolnice još 50 miliona dinara

Podsetimo, obnovu Opšte bolnice u Subotici, koja je nedavno proslavila 180 godina postojanja, treba da finansira Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a prema procenama u radove bi trebalo da bude uloženo oko 40 miliona evra. To je duplo više nego što su bile prve procene krajem 2018. godine.

Za projekat obnove Opšte bolnice još 50 miliona dinaraUz glavnu zgradu i objekte u bolničkom krugu, od kojih su mnogi u prethodnom periodu morali da budu legalizovani, treba da bude uređeno i šest hektara dvorišnog prostora, sa saobraćajnicama, vodovodnom i kanalizacionom mrežom, termoenergetskim postrojenjem...

- Projekat je radila projektna kancelarija na nekoliko mesta. Ali nije urađena sublimacija. Problematičan je bio spoljni deo, da li ispunjava sve zakonske  propise u oblasti protivpožarne zaštite. Nije bio problem grejanje, nego izbor toplotne energije koju će bolnica da koristi. Sada smo to sve precizirali - objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Projekat je koštao 24 miliona dinara, a iz Kancelarije za javna ulaganja su rekli da je za 16 objekata plus glavna zgrada koja se deli na četiri, to izuzetno malo para. Zato smo ozbiljno pristupili tome. Obezbedili smo još 50 miliona dinara da se otklone svi nedostaci koji postoje u projektu. Čim on bude gotoov, dobiće se signal da se krene u rekonstrukciju a precizna cifra će se znati kada on bude završen, ali će sigurno premašiti 40 miliona evra.

Za projekat obnove Opšte bolnice još 50 miliona dinaraProjektanti su morali da ispune nekoliko važnih uslova  - da razdvoje stacionarni od ambulantnog dela, da svi objekti budu povezani „toplom” vezom, da hospitalni deo ima dvokrevetne i jednokrevetne sobe s kupatilom, modularnim sistemom podešavanja uz ležaj, i senzorima u podu – javljačima pada pacijenta.

Za projekat obnove Opšte bolnice još 50 miliona dinaraBroj hirurških sala sa sadašnjih pet biće povećan na osam, što će povećati broj operativnih intervencija. Postojeća četiri lifta biće zamenjena novim uz dodatna tri koji će biti u službi pacijenata i posetilaca, dok će bolnica dobiti još najmanje šest novih tehničkih i teretnih liftova za prevoz sanitetskog materijala.

Radovi će se izvoditi fazno kako ne bi bila ugrožena osnovna delatnost - briga o zdravlju pacijenata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 40
Pregleda: 7395
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.