Komentara: 1
Pregleda: 6446

Za advokatske usluge oko tri miliona dinara

10.11.2010. u 13:29h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Većina javnih i komunalnih preduzeća u Subotici ima advokate koji ih zastupaju u javnim poslovima ili pred sudovima, s tim &scaron;to su angažovani honorarno, a visina njihovih honorara se kreće od 200.000 do milion dinara na godi&scaron;njem nivou.</p>
Za advokatske usluge oko tri miliona dinara

Prema podacima koje je Danas (po osnovu Zakona o dostupnosti informacija) dobio od sekretara Skupštine grada, tokom prošle godine za advokatske usluge najviše je izdvojilo JP Direkcija za izgradnju grada, koja je za usluge advokata Pavla Petrovića i Đorđa Lazičića platila 1,02 milion dinara, bez PDV. I ovo preduzeće, kao i svi ostali koji imaju u svom budžetu stavku advokatske usluge, plaćaju ih mesečno, odnosno advokatima je ugovorom osiguran stalni mesečni honorar.

Javno komunalno preduzeće Dimničar ugovor o pravnom zastupanju potpisao je sa advokatom Zoranom Vujičićem u visini od 288.000 dinara koji „vrši sva zastupanja u svim sporovima pred sudovima opšte i posebne nadležnosti, a istovremeno obavlja i sve tekuće pravne poslove u okviru preduzeća".

Javno preduzeće „Palić Ludaš" tokom 2009. na advokate je potrošilo 392.450 dinara, a angažovani su bili advokati Gavro Čović, za 275.250 dinara, Katarina Zakić, 88.000 dinara i Slavica Petrović-Damjanović, za 29.200 dinara.

Javno komunalno preduzeće Čistoća i zelenilo takođe ima zaključen ugovor „o zastupanju i pravnoj pomoći" na godišnjem nivou sa Olgom Radičević, uz iznos od 20.000 dinara mesečno. Isti iznos za advokatske usluge platio je i JP Zavod za urbanizam advokatu Bucko Đerđu, dok je JKP Subotičke pijace angažovalo advokata Radovana Cvejića za nešto nižu sumu - 19.000 dinara mesečno. U ovom preduzeću uz ovaj podatak navode i da nemaju stalno zaposlenog pravnika. Ostali se nisu decidirano izjasnili da li u njihovim kancelarijama sedi i neki pravnik.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija za advokatske usluge Mirjani Gros platilo je 100.000 za celu godinu, a isti advokat je bio angažovan i pre nekoliko godina kada su radnici pretili štrajkom zahtevajući povećanje cene rada. Mirjana Gros je tada zastupala menadžment firme. Radnici nisu imali svog advokata.

I JKP Stadion je odrešilo kesu te je u advokatske usluge investirao 300.000 dinara, a „pravnu pomoć prema potpisanom ugovoru" preduzeću pruža advokatica Ilona Kakaš.

Svoje advokate nemaju JKP Subotička toplana (pravničke poslove obavlja pravnik zaposlen u firmi), Radio Subotica, JKP Suboticagas, koji takođe ima sopstvenu pravnu službu, i JKP Pogrebno, koje zastupa i obavlja pravne poslove direktorica Vesna Prćić, pravnik po struci.

Još bez zastupnika
Zanimljivo je da je u dopisu o honorarnoj advokatskoj pomoći Javno preduzeće Privredno-tehnološki parkovi navelo da je ono registrovano tek aprila 2010. godine i „nije bilo u mogućnosti da angažuje bilo koje lice koje bi zastupalo preduzeće".

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6446
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.