Komentara: 9
Pregleda: 4060

Yu Eco: Pritisak na slobodu medija

26.07.2011. u 20:53h
Izvor: RTV Yueco
Yu Eco: Pritisak na slobodu medija

Povodom saopštenja Odbora za praćenje povreda manjinskih prava u Republici Srbije Hrvatskog nacionalnog Vijeća, redakcija RTV Yu Eco na čelu sa urednikom Alenom Marićem izražava veliko žaljenje što ovaj Odbor nije zadovoljan načinom na koji su novinari naše kuće izvestili javnost sa jučerašnje press konferenije, ali i veliko zaprepašćenje otvorenim pokušajem pritiska i uticaja na uredjivačku politiku naše kuće, kao i javnim ucenama i prozivkama koje očigledno imaju za cilj jednostrano i nekritičko izveštavanje kakvo je na Balkanu bilo česta pojava 90-tih godina.

Veoma je alarmatno što se novinarima otvoreno zamera i preti zbog pokušaja da izveštavaju objektivno, kao i da potraže mišljenje druge strane što je bez obzira na stav nekih Odbora, stalna i profesionalna praksa RTV Yu Eco posebno u situacijama i događajima koji izazivaju oprečna mišljenja.

RTV Yu Eco je u svom izveštavanju oduvek postupala profesionalno, odgovorno, ali i kritički jer iako se pojedincima ne dopada, to predstavlja jednu od tekovina demokratije. Za takvo izveštavanje novinari naše kuće su proteklih godina više puta i nagradjivani od strane najrelevantnijih domaćih i medjunarodnih institucija medju kojima je i OEBS.

Vreme jednoumlja i nekritičkog razmišljanja bi trebalo da je davno prošlo, ali očigleno pojedinci u Subotici još uvek smatraju da se njihove izjave i mišljenja ne smeju dovoditi u pitanje ili analizirati.

Pokušaj uticaja na uredjivačku politiku medija pod plaštom navodnih povreda manjinskih prava predstavlja ozbiljan napad na slobodno novinarstvo zbog čega će se uredništvo RTV Yu Eco obratiti svim domaćim i medjunarodnim udruženjima novinara, kao i predstavnicima srpskih i hrvatskih institucija u cilju da se zaštite novinarska profesija, nezavisno informisanje, sloboda medija, ali i zdrav razum.

Povezana vest: Optužbe na račun YU Eco televizije od strane HNV-a

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4060
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

yu eco

hnv

yueco televizija

pritisak na slobodu medija

alen marić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.