• Pregleda: 2079

VTŠ predstavio Regionalnu inovacionu laboratoriju

U prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija, otvorena je Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku opremljena savremenim robotima, računarima i svim onim komponentama koje će pomoći malim i srednjim preduzećima da unaprede svoje poslovanje i lakše dođu do stručnog kadra.
VTŠ predstavio Regionalnu inovacionu laboratoriju

Zahvaljujući IPA projetku prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, otvorene su dve laboratorije od koji se jedna nalazi u Segedinu, a druga u našem gradu na Visokoj tehničkoj školi. Kako je objasnio direktor ove visokoobrazovne ustanove Igor Firstner, laboratorija je namenjena svim zainteresovanim preduzećima i studentima koji će imati priliku da slušaju predavanja, učestvuju u radionicama i rade na tri najsavremenija industrijska robota, koja će služiti kao podrška u oblastima primene inovacionih tehnologija.

- Na današnjoj radionici učestvovalo je preko 30 predstavnika malih i srednjih preduzeća iz Subotice i regiona, jer je cilj projekta usmeren ka tome da se kompetencije ovih preduzeća u oblasti industrijske automatizacije podignu na viši nivo. Pored njih, prisustvovao je i određeni broj zainteresovanih studenata, koji su druga ciljna grupa projekta, odnosno mladi ljudi koji će za godinu, dve ili tri ući na tržište rada u ovoj oblasti i ovo je prilika da se već sada pripreme za ono što ih čeka - objasnio je Firstner.

Laboratorija je takođe opremljena i PLC kontrolerom na kojem će studenti moći da vežbaju PLC programiranje, a ukoliko budu imali adekvatno znanje i da se zaposle u preduzeću "PeLCer", istakao je direktor Stipan Đuraković.

Saradnja sa Visokom školom nam je veoma važna i bitno nam je da kao preduzeće budemo prisutni u Školi, zbog čega rado pomažemo i sponzorišemo razna takmičenja, a sada smo učestvovali i u opremanju laboratorije jednim PLC kontrolerom. Ova laboratorija je izuzetno važna i za našu privredu, koja će ovde moći da održi treninge za svoje zaposlene, da stekne nova znanja i veštine, ali i da dođe do nove radne snage - istakao je Đuraković.

Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku osmišljena je tako da bude otvorena za studente, koji će u njoj moći da uče i rade na istraživačkim projektima, kao i za sve zainteresovane kompanije koje u ovoj oblasti žele da unaprede poslovanje.

- Ova oprema je dosta skupa i možda neko malo preduzeće nema sredstava da investira u kupovinu jednog industrijskog robota samo da bi probalo da radi sa njim. Međutim, ovde će moći da dođe da to i isproba, jer smo pokrili sve tripove industrijskih robota koji trenutno postoje na tržištu - poručio je direktor Visoke škole.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Simo Odgovori
Bravo. Za vreme Djule Mestera studenti su morali da doniraju po 800e da bi mogli da rade na racunaru 3 casa nedeljo i cetiri studenta je sedelo za jednom racunarom. Receno je da su to licni racunari studenata i da ce svako dobiti nazad po zavrsetku skolovanja medjutim niko nikada nije dobio taj racunar nazad. Program je bio zastareo, a prakticno znanje studenta je bilo vrlo siromasno. 90% predmeta nije imalo veze sa smerom vec su se sporednim predmetima popunjavale rupe zbog nedostatka strucnog kadra za bitne predmete. VTS je postala skola kakva treba da bude. Bravo. Mislim da je sada jedina mana VTS-a sto su kriterijumi za sesticu vrlo niski.
Istina... Odgovori
Inovacije!? Pod komunistima? Dajte, ne budite smešni. Ovde inovativne ismevaju, marginaloizuju, proganjaju, hapse, proteruju. Gde su INOVATORI u svim oblastima? Nema ih!
Alex Odgovori
Ne znam odakle to da su kriterijumi za sesticu mali. Vala mora dobro da se zagreje stolica da bi se polozio predmet. Barem kod nas koji nismo informaticari, menadzeri i sl.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.