• Pregleda: 4161

Vojvođani traže nove vozove

Vojvođani traže nove vozove

Predsednici opština Sente, Kanjiže i Čoke Aniko Širkova, Mihalj Njilaš i Predrag Mijić te gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić potpisali su objedinjeni zahtev direktoru Železnica.

Oni traže isporuku tri garniture dizel-motornih vozova iz prvog kontingenta s obrazloženjem da je javni železnički prevoz na relaciji Subotica–Senta–Čoka–Kikinda, Subotica–Horgoš–Kanjiža, Subotica–Sombor u izuzetno kritičnom stanju, kao i na kraku prema Segedinu, gde najčešće dolazi do kvarova, velikih kašnjenja, odlaganja ili otkazivanja polazaka dizel-motornih vozova iz serije 812 (šinobusi).

Kažu da građani teško podnose takvu situaciju i otvoreno iskazuju revolt i prenose nezadovoljstvo i na zaposlene na Železnici, i predstavnike lokalne samouprave.

Upućeni tvrde da je prilikom poslednje nabavke švedskih dizel-motornih vozova pre pet-šest godina – koji su raspoređeni u Kraljevo, Zaječar i Niš –iz „Železnica” obećano da će sledeća nabavka dizel-garnitura biti organizovana za područje Vojvodine, piše portal B92.

Stručnjaci kažu da bi za područje Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga koji, u smislu organizacije železničkog saobraćaja funkcionišu kao celina, bilo neophodno sedam dizel-motornih vozova da bi putnički saobraćaj bio redovan.

Naglašavaju da su posebno ugroženi korisnici koji gravitiraju Subotici iz pravca Sente, gde se vozovi najčešće otkazuju, a, s druge strane, Senta je veoma slabo povezana autobuskim linijama sa Suboticom.

Pošto su, osim vojvođanskih, prisutne inicijative i drugih lokalnih samouprava iz Srbije, čak i onih koji su u prethodnim nabavkama dobili nove vozove, veruje se da će nove garniture biti raspoređene tamo gde su najpotrebnije.

Međutim, član Gradskog veća Subotice Laslo Karai rekao je da iz Železnica još uvek nisu dobili odgovor na dopis koji su poslali početkom maja.

Izvor: Portal "B92"

povezane teme

2
daca Odgovori
Ne trazi Vojvodina nove vozove, vec cela zemlja. Ali trazimo da oni budu i cuvani i sacuvani od vandala i njihovih grafita , trazimo da bar vozeci se u njima budemo deo sveta. Trazimo ali ne dobijamo, jer oni koji treba da odluce ne putuju vozom. Pre desetak godina smo trazili ne voz , nego samo betonsku platformu na zeljeznickoj stanici kako bi se uspeli u voz, ali nikada niko nije imao sluha za to, kako ce imati za voz? Sada trazimo voz i platformu ali se bojim da cemo traziti i putnike .
McMile Odgovori
Moze voz biti i iz 22. veka, nece ici brze kad je pruga iz 19-og! Prvo treba traziti obnovu pruge Su-NS.... A sto se tice Sente i Coke, oni sigurno nece dobiti nove vozove da se "lome" po takvim prugama! Ako je neko isao Subotica - Senta sinobusom, taj zna kojom brzinom ide voz do Bikova i dalje...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.