Komentara: 21
Pregleda: 9261

Vojnića palata restitucijom vraća se potomcima

08.02.2019. u 10:09h
Izvor: Večernje novosti
Agencija za restituciju vraća nekretnine nekadašnjim gospodarima vojvođanske ravnice. Porodice plave krvi Vojnić, Lelbah i Fernbah dobiće i stotine hektara plodnih oranica
Vojnića palata restitucijom vraća se potomcima

Čuvena Vojnića palata, prelepo zdanje u centru Subotice, proglašeno za nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture, uskoro će biti vraćeno starim vlasnicima. U pitanju su potomci plemićke porodice Lelbah, budući da je palata nekada pripadala Magdolni Vojnić Bajšai, udatoj za Đulu Lelbaha.

- Za sledeću nedelju zakazan je uviđaj na licu mesta, u ulici Korzo 1, da bi se utvrdilo da li je bilo promena gabarita objekta. Ali, po svemu sudeći, deo poslovnih prostora trebalo bi da bude vraćen u naturalnom obliku - otkriva Jasna Selaković, direktor Područne jedinice Agencije za restituciju u Novom Sadu.

Vojnića palata projektovana je 1893, u stilu francuske renesanse, sa elementima cvetne gotike, za Matu Bajšai Vojnića, po projektu Janoša Jadličke iz Budimpešte.

Vojnića palata restitucijom vraća se potomcima

Prema rečima Selakovićeve, ovo nije jedina nekretnina koju Lelbahovi traže nazad. Oni su podneli zahtev i za vraćanje oko 900 jutara poljoprivrednog zemljišta (jedno jutro odgovara 0,575 hektara). Ova zemlja vraćena je kroz četiri rešenja, na teritoriji opštine Bačka Topola.

- Kada je reč o porodici Vojnić, podnosioci zahteva potražuju oko 1.500 jutara poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama Mali Beograd i Gornja Rogatica, na teritoriji opštine Bačka Topola. Nalazi veštaka su stigli i biće im vraćeno zemljište u naturalnom obliku, budući da su parcele u komasacionom području - kaže Selakovića

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 9261
Povezane teme

Vojnića palata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.