• Pregleda: 2131

Vojni invalidi zadovoljni novim zakonom

Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Subotice pozravlja Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, rečeno je na skupu povodom stogodišnjice od osnivanja Udruženja. Istakli su da očekuju da novi Zakon reši sve postojeće probleme, koji se pre svega odnose na primenu prava u praksi.
Vojni invalidi zadovoljni novim zakonom

Pitanje boračkih invalidnina je dobro rešeno, ocenio je Dragoslav Dašić, predsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida u Subotici, koji je posebno pohvalio saradnju sa lokalnom samoupravom.

- Trenutno je rešena invalidnina, primamo je pod Zakonom. To svako dobija na svoj račun, nema šarenila, već po grupama. Svaka grupa ima jednako, a pored toga imamo za ratne vojne invalide koji su u radnom odnosu i borački dodatak - rekao je Dašić.

Iako su prava vojnih invalida i njihovih porodica dobro rešena na papiru, ona su rasuta u čak 40 različitih pravnih akata, što samim tim otežava ostvarivanje prava. Zbog toga vojni invalidi očekuju da novi Zakon ispravi ove nedostatke, budući da će sve objediniti na jednom mestu.

- U okviru radne grupe Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naše Udruženje je uspelo da se izbori da se napravi novi Nacrt zakona u koji su ušli svi naši predlozi. Dakle, vrlo smo zadovoljni aktuelnim Nacrtom zakona, ima nekih stvari koje su mogle biti bolje rešene, ali pre svega smo zadovoljno što će sve da bude na jednom mestu i što će moći kontinuirano da se poboljšava. Naša najveća briga sada je da taj Zakon uđe u Skupštinu, što su nam obećali predsednik i resorno Ministarstvo, koji su izjavili da će na jesen Zakon biti u Skupštini i od njih očekujemo da to sada i urade - izjavio je Vuk Stanić, sekretar Udruženja u Beogradu.

Udruženje ratnih vojnih invalida osnovali su solunci pre tačno stotinu godina, pridružili su im se invalidi iz Drugog svetskog rata, a potom i oni iz ratova devedesetih. Tada su u naziv dodali i „mirnodopski“ jer su shvatili da je mnogo onih koji su se borili protiv terorizma u vreme mira.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

8
Ratni veteran Odgovori
Jeste terorist medju nama.ko su teroristi.politicka bande su poceli ratove.a vojni vrh se ulizao politickoj bandi sps srs.pa su posvadjali narod .i tako izazivali ratove
Zoran Odgovori
Kao da slusam ljude kojima je dirigovano sta da kazu.
Неко
Пионирски парк у Београду. Ветерани из последњих ратова говоре шта мисле о закону и нацрту закона.

По новом закону треба да напуне година ко ветерани из 2 св. рата да би остварили своја права, а до тада ко жив ко мртав.
Овца за шишање Odgovori
Још само ситница - да се спроведе. Искуство нас другачије учи.
Istina... Odgovori
Zanimljiv naslov: "Vojni invalidi zadovoljni novim zakonom".

Koji zakon? Nije usvojen što znači da ga nema. Čak nije ni predlog zakona nego običan nacrt.

"Sve će to narod pozlatiti", Laza Lazarević, 1882.
Žiga Odgovori
U kojem je ratu reč? Srbija od 1945 nije vodio rat , rat je bio u drugim okolnim državama u kojem ratu Srbija nije učestvovao a ovi koji traže penziju u to vreme nisu bili državljani Srbije. A sada traže penziju od nas. Jesmo mi krave muzare?
Соко
Ма, шта рекосте?! Србија није водила рат од '45.? А шта је оно било од 1991. до 1999. године? И одакле онда ти РАТНИ војни инвалиди?! Замолио бих Вас да размислите пре него нешто кажете и престанете да лупетате.
VESELIN Odgovori
SRAMOTA
Eto uvek se nađu oni koji sve bezuslovno podržavaju čak i onda kad nešto nevalja. Uvek je bilo najlakše brinuti se samo o sebi i prepustiti sve niz vodu,kad nas ovakvi ljudi zastupaju nije ni čudo što nas niko nešpoštuje i što nas država smatra socijalnim slučajevima umesto zaslužim građanima.Međutim ima i nas hrabrijih koji smo spremni da se borimo za pravdu i za poštovanje, o tome šta sve nije u redu u zakonu i šta sve nedostaje znaju oni što već 40 dana žive (protestvuju) u Pionirskom praku u Beogradu, za dodatne informacije sajt, fejsbuk,tviter sve naziv nabranikuotadžbine, a možete i mene lično kontaktirati na fejsbuku pa će te dobiti detaljno šta sve nevalja u nacrtu zakona Veselin Uzelac .
A ovaj provokator što nije odavde i što nezna kad su državljani Srbije ratovali i sa kim i zašto u periodu od 1990-2000 njemu bih poručio samo da ako nešto nezna da onda treba prvo da pokuša da nauči a ne da se blamira svojim neznanjem pišući uvredljive komentare na račun veterana
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.