Komentara: 4
Pregleda: 3757

Voda u Ludaškom jezeru sve zagađenija

16.10.2011. u 01:29h
Izvor: RTV Yueco
Voda u Ludaškom jezeru sve zagađenija

Voda Ludaškog jezera je sve zagađenija, rečeno je na skupu o zaštiti jezera u cilju stvaranja zdrave životne sredine, koji je održan u Vizitorskom centru. Reč je o projektu "Meštani u funkciji čuvara okoline Ludaškog jezera". Kao i u drugim rekama i jezerima Srbije, Ludaško jezero se suočava se sa problemom opstanka biljnog i životinjiskog sveta zbog ulivanja neprečišćenjih otpadnih voda, a drugi problem predstavlja poljoprivreda.

U jezero Ludaš se ulivaju neprečićene otpadne vode i kanalizacija. Glavni problem je ulivanje otpadne vode iz jezera Palić u Ludaš i zbog toga prema rečima stručnjaka polako nestaje flora i fauna rezervata.

U Gradskoj upravi kažu da čine sve što mogu da zaštite jezero, ali i država treba da stane iza projekta. Prioritet je rešavanje jezera Palić, a onda će se sanirati problemi u jezeru Ludaš, kažu stručnjaci.

Stepsko jezero Ludaš, veličine 328 hektara je jedinstveno u Srbiji. Njegovo plitko korito formirano je radom vetrova na dodiru peščare i lesne zaravni. Različiti tipovi zemljišta i blizina podzemne vode formiraju predeo mozaičnog tipa, velike biološke raznovrsnosti unutar malog područja. Pripada prvoj kategoriji zaštite, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3757
Povezane teme

ludaško jezero

jezero ludaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.