Komentara: 0
Pregleda: 893

Vlada usvojila petogodišnju Strategiju zapošljavanja i set mera pomoći socijalno ugroženim i ranjivim kategorijama građana

25.02.2021. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
Vlada usvojila petogodišnju Strategiju zapošljavanja i set mera pomoći socijalno ugroženim i ranjivim kategorijama građana

Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, kojom se definišu reformski koraci čiji je cilj uspostavljanje efikasnog tržišta rada u skladu sa ubrzanim tehnološkim razvojem. Kako se dalje navodi, efekti predviđeni ovom strategijom su rast kvalitetne zaposlenosti kroz saradnju više sektora - obrazovanja, privrede, finansija, socijalne zaštite i lokalnih samouprava, a usmereni su na unapređenje ponude i tražnje za radom.

Posebne mere predviđene su za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljan položaj na tržištu rada. U fokusu će biti i druge ranjive kategorije nezaposlenih, koje bez dodatne i intenzivne podrške u traženju posla ne mogu samostalno da poprave svoj položaj na tržištu rada.

Na sednici je doneta odluka o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima iz državnog budžeta, kojom se obezbeđuju besplatni udžbenici i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica, za učenike koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu.

Besplatni udzbenici predviđeni su i za učenike kojima su neophodna prilagođena nastavna sredstva (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u školskom sistemu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 893
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.