Komentara: 13
Pregleda: 8170

Vlada Mađarske daje podršku vojvođanskim poljoprivrednicima i preduzetnicima sa mađarskim državljanstvom

30.06.2016. u 03:10h
Izvor: Subotica.com
Na deset javnih poziva u okviru prvog kruga za dodelu bespovratnih sredstava, na adrese kancelarija Fondacije „Prosperitati“ pristiglo je 2.400 prijava, od čega je odobreno blizu 40 odsto.
Vlada Mađarske daje podršku vojvođanskim poljoprivrednicima i preduzetnicima sa mađarskim državljanstvom

Konkursi, koji su trajali od 31. januara do 31. marta, bili su namenjeni za nabavku poljoprivrednih mašina, kupovinu kuća mladim bračnim parovima, kao i podršku mikro, malim i srednjim preduzećima. Za prvi krug predviđena su sredstva u iznosu od oko milijardu i po forinti, što preračunato u domaće prilike iznosi oko 580 miliona dinara. Pravo učešća na konkurs imali su građani sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine, vlasnici dvojnog srpsko-mađarskog državljanstva.

- Većina ugovora je potpisana, a počele su i prve isplate. Svaki paket posle potpisivanja ugovora dostavljamo donatoru i nakon toga oni uplaćuju sredstva na račun Fondacije. Ukoliko su svi dokumenti ispravni, sredstva isplaćujemo ne korisnicima sredstava, nego dobavljačima. Najviše interesovanja je bilo na konkursima za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina. U ovoj oblasti smo imali preko 1300 prijava, od čega je 470 i odobreno - kaže Balint Juhas, zastupnik Fondacije „Prosperitati“.

Predsednik Skupštine Vojvodine i SVM, Ištvan Pastor, na konferenciji za novinare nije krio zadovoljstvo onim što je postignuto nakon završetka prve faze, ističući da je sada jasno da je stvoren efikasan sistem Fondacije „Prosperitati“ kroz 8 kancelarija u Vojvodini.

- Uspeli smo u svemu što smo nagoveštavali da će nam biti cilj. To smo učinili tako da smo u svemu udovoljili propisima donatora kao i važećim propisima na teritoriji Republike Srbije. Veoma sam zadovoljan što smo u svim organima Srbije našli partnere za realizaciju ovog poduhvata, jer on nije značajan samo za potencijalne korisnike, nego je interesantan i za Republiku Srbiju. Porez na promet od upotrebe ovih sredstava ulazi u državnu kasu a pored toga, realizacija ovih projekata doprinosi i BDP-u Srbije i to što zadržava ljude na ovom prostoru je izuzetno dragoceno - kaže Ištvan Pastor.

Drugi krug sa pet konkursa namenjenih između ostalog, za kupovinu zemlje i razvoj turizma, je raspisan 3. aprila, a tokom jeseni se očekuje i treći poziv za koji je namenjeno 35 odsto planiranih sredstava za ovu godinu. Ukupna vrednost trogodišnjeg programa, koji je Vlada Mađarske 18. novembra prošle godine odobrila, je oko 50 milijardi forinti, odnosno oko 160 miliona evra. Planirano je da u naredne dve godine, za konkuse bude utošeno po 7,5 milijardi forinti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 8170
Povezane teme

ištvan pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.