Komentara: 0
Pregleda: 839

Visoke koncentracije polena jove, breze i čempresa u vazduhu

13.03.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena jove i breze, a od umerenih visoka koncentracija polena čempresa. Ostala drveća beležila su niske koncentracije polena u vazduhu.
Visoke koncentracije polena jove, breze i čempresa u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena jove, breze i čemresa. Visoka koncentracija ovih biljaka, odnosno više od 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, može izazvati veoma jake i burne reakcije kod alergičnih osoba.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput breze, jasena, oraha, topole, vrbe i brestova, tokom protekle nedelje beležila su veoma niske koncentracije ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentaciju polena u vazduhu imaće jova, breza, čempres i topola, umerenu brestovi, dok će sva ostala drveća imati nisku koncentraciju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 839
Povezane teme
zavod za javno zdravlje sezona alergija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.