Komentara: 2
Pregleda: 5732

Visoka tehnička škola održava redovan nastavni proces

24.04.2020. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Od uvođenja vanrednog stanja, sve obrazovne institucije su prekinule nastavu unutar svojih prostorija. Nastavne aktivnosti su prenete u onlajn okruženje, a ovaj trend prati i Visoka tehnička škola strukovnih studija koja je za potrebe onlajn nastave podesila nekoliko veb servisa.
Visoka tehnička škola održava redovan nastavni proces

Kako objašnjava prof dr. Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole, nakon uvođenja vanrednog stanja doneta je odluka da se nastava u potpunosti organizuje na daljinu, ali po aktuelnom rasporedu časova, zbog čega je instalirano i nekoliko veb servisa.

- Onlajn rad našim profesorima i studentima nije stran. Svaki od studenata ima školsku imejl adresu, pristup elektronskim servisima i prostor na školskom veb serveru. Možemo se pohvaliti da od 2000. godine koristimo sistem elektronske referade koji je naših ruku delo. Sistem je tokom godina prolazio kroz nekoliko faza razvoja, tako da se može reći da smo od 2010. godine dobili jedan stabilan i pouzdan sistem elektronskog poslovanja. U okviru ovog sistema postoji nekoliko podsistema koji pokrivaju sve aktivnosti vezane za organizaciju nastave - objasnio je Firstner.

Visoka tehnička škola održava redovan nastavni proces

Otvoreni dan početkom marta

Informisanje studenata se obavlja preko sistema elektronske referade, veb sajta i društvenih mreža, ali je bilo potrebno instalirati i nove softvere kako bi i onlajn nastava funkcionisala besprekorno. Profesori su za kratko vreme morali da se upoznaju sa načinom implementacije servisa da studenti ne bi bili na gubitku.

- Da bismo omogućili nesmetani tok nastavnog procesa u onlajn okruženju, na sopstveni server smo instalirali nekolio softvera-veb servisa koji omogućavaju nastavu na daljinu. Na ovaj korak smo se odlučili jer smo imali na umu činjenicu da će servisi na drugim serverima biti opterećeni zbog velikog korišćenja, a želeli smo da imamo tehničku kontrolu nad servisima i da u slučaju nekog zastoja možemo odmah da reagujemo, kao i da instaliramo neke dodatke ukoliko se tokom nastave javi potreba za tim. Profesori i studenti najčešće koriste BBB (BigBlueButton) preko kojeg se mogu održavati veb konferencije i otvarati "sobe". BBB ima mogućnost podele ekrana, audio i video materijala, slajdova, prezentacija i samog ekrana predavača i sve to u realnom vremenu. Pored toga poseduje i čet sistem, kao i opcije za kreiranje anketa i višekorisničku upotrebu virtuelne table. Na našim serverima je instaliran i sistem "Moodle", a profesori koriste i platforme "Zoom", "Trello", "Slack" i "Skype" - rekao je prof. dr Zlatko Čović, pomoćnik direktora.

Visoka tehnička škola održava redovan nastavni proces

Visoka tehnička škola održava redovan nastavni proces

Studenti su zadovoljni ovim načim izvođenja nastave i pohvaljuju svaki trud profesora koji pripremaju video materijale, prezentacije, primere i održavaju predavanja u realnom vremenu. Konsultacije se obavljaju uglavnom preko imejla ili preko pomenutih veb servisa.

- Studiranje u uslovima u kojima smo trenutno, ima dosta svojih pozitivnih strana. U udobnosti svog doma, možemo potpuno da se skoncentrišemo na predavanja, zadaci koje obrađujemo dovoljni su da materiju naučimo, a domaći zadaci koje nam profesori daju su odlični da znanje koje smo stekli ponovimo. Moj zaključak je da učenje preko onlajn platformi i angažovanje profesora, u ovom trenutku, jeste najbolje moguće - prenosi svoje utiske Tatjana Ivošević, predsednica Studentskog parlamenta Visoke tehničke škole.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5732
Povezane teme

visoka tehnička škola

vanredno stanje

visoka tehnička škola strukovnih studija

zlatko čović

igor firstner

onlajn nastava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.