• Pregleda: 1454

Visoka koncentracija polena koprive i konoplje

Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive i konoplje, dok su trave i ostali korovi beležili umerenu ili nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena koprive i konoplje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive i konoplje po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovih alergena može izazvati jake alergijske reakcije.

Tokom protekle sedmice, polen ambrozije počeo je da beleži umerenu koncentraciju, a kako je u pitanju jak alergen, ova koncentracija polena može da izazove reakciju kod većine alergičnih osoba.

Kada su u pitanju trave i ostali korovi, poput pelena, štireva, bokvica i kiselica, tokom prošle nedelje beležili su nisku koncentraciju, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju polena imaće kopriva, ambrozija će nastaviti da beleži umerenu, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Ja Odgovori
Kada bi grad pokosio korov koji buja na javnim povrsinama, mozda bi bilo bolje.
ljiljana Odgovori
Ovo na slici je upravo ambrozija, puno ljudi nema pojma. Svaki peti građanin Srbije je alergičan na ovaj korov, a da ni ne zna. Misle da su prehlađeni. Potpuna neobaveštenost kod onih kojima ne smeta, a svako bi mogao isčupati bar po 1 stabljiku kad god na nju naiđe. Samo od 100 izmerenih zrna dospevam u Hitnu, a kako li je deci koja imaju ovaj problem ne smem ni da razmišljam. Kosite travurine, zarastao je i uži deo grada, amroziju neće osušiti sunce.
Pajo Odgovori
Sad ću zbog merenja polena morati staviti bolje filtere i zamoliti kolege uzgajivači isto da urade. Zbog ovih osetljivih na polen konoplje.
Budala Odgovori
Katastrofa je,nikad nisam imao ovako jake reakcije da se gusim..svake godine uspesno bez lekova a ovo mi je prva godina da sam morao kupiti neki lek,ne moze da se izdrzi. Uzas
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.