Komentara: 3
Pregleda: 1906

Visoka koncentracija polena koprive i konoplje

31.07.2019. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive i konoplje, dok su ostali korovi, trave i drveća beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena koprive i konoplje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive i konoplje po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovih alergena može izazvati jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostali korovi, trave i drveća, poput pelena, štireva, čempresa, borova, bokvica, kiselice i lipe, tokom protekle sedmice beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Veoma jak alergen, ambrozija, u ovom periodu je počeo da cveta, te se trenutno beleži veoma niska koncentracija polena ove korovske biljke po metru kubnom vazduha.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju polena imaće kopriva, dok će ostali korovi, trave i drveća beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1906
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

sezona alergija

polen

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.