Komentara: 0
Pregleda: 636

Visoka koncentracija polena breze

07.04.2021. u 10:15h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena breze, dok su ostala drveća većinom beležila nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena breze

Prema izveštaju o aeropalinološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, krajem prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 100 polenovih zrna breze po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog jakog alergena može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput javora, čempresa i topole, tokom protekle sedmice imala su umerenu koncentraciju polena u vazduhu samo jedan dan, dok su ostatak nedelje beležila nisku koncentraciju polena u vazduhu, baš kao i jova, grab, jasen, četinari, hrast, vrba, brest i gelegunja, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće breza, umerenu javor, grab, jasen, vrba i gelegunja, dok će ostala drveća beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 636
Povezane teme
zavod za javno zdravlje sezona alergija polen
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.