Komentara: 2
Pregleda: 3732

Visoka koncentracija polena breze i gelegunje

14.04.2020. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena breze, dok je od umerenih zabeležena visoka koncentracija polena gelegunje. Ostala drveća beležila su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena breze i gelegunje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle sedmice u vazduhu je zabeleženo više od 100 polenovih zrna breze i gelegunje po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovih alergena može da izazove jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput javora, jove, graba, čempresa, bukve, jasena, oraha, platana, topole, hrasta, vrbe i brestova, tokom prethodne nedelje beležila su nisku koncentraciju, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prošle sedmice zabeleženo je i po koje zrno polena trave i koprive, ali svega jedan dan u nedelji, dok se veća emisija polena ovih alergenih biljaka može očekivati u narednom periodu.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće breza, gelegunja i platan, umerenu jasen, hrast i vrba, dok će ostala drveća beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3732
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.