Komentara: 0
Pregleda: 1116

Visoka koncentracija polena breze i dudova

24.04.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena breze i dudova, dok su ostala drveća beležila nisku koncentraciju polena u vazduhu. U ovom periodu, zabeležena je i alergijska aktivnost trave, ali u minimalnim količinama.
Visoka koncentracija polena breze i dudova

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle sedmice u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna breze i dudova po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovih jakih alergena može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput jove, graba, čempresa, bukve, jasena, oraha, borova, platana, topole, hrasta, vrbe i gelegunja, tokom prošle nedelje beležila su nisku koncentraciju polena u vazduhu, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

U ovom periodu, zabeleženo je i nekoliko polenovih zrna trave po metru kubnom vazduha, a nešto veća koncentracija ovog jakog alergena očekuje se u narednim nedeljama.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće breza, dudovi i borovi, dok se očekuje da će grab, orah, hrast i čempresi imati umerenu koncentraciju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1116
Povezane teme
zavod za javno zdravlje sezona alergija polen
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.