• Pregleda: 1714

Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok je od slabih registrovana visoka koncentracija polena koprive i konoplje. Ostali korovi i trave beležili su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog jakog alergena može izazvati veoma burne alergijske reakcije.

Kada su u pitanju slabi alergeni, poput koprive i konoplje, oni su takođe beležili visoku koncentraciju polena u vazduhu, te osobe koje su alergične na ove korovske biljke mogu imati jake alergijske reakcije.

Trave i ostali korovi, poput pelena, štireva i bokvica, tokom prošle sedmice beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju polena imaće ambrozija i kopriva, konoplja će imati umerenu, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
earthworker Odgovori
dužijanca prošla kao i interetno... sad bi mogla malo lokalna vlast i u promotivno edukativnu kampanju košenja ambrozije po gradu. neće im od trimera otpast ruka. još kad bi organizovali i članove svojih stranki iskorenili bi ambroziju.
Ljilja Odgovori
To je zato što nam se grad uredno i po planu kosi, i to čak 5-6 puta godišnje?? !! Postali smo džungla, u svakom smislu, i nikoga nije briga.
Danijel Odgovori
Ja do ove godine nisam imao alergiju na polene ove godine mi se pojavila , ne čudi me kad je ceo grad zarastao. Sramota za gradsku upravu
Sandra Odgovori
Sramota da je gradsku upravu na sta lici grad, kao da uprave nikakve ni nema. Djubre i korov na sve strane.
ProstoHealthy healthy Odgovori
odlicna stvar protiv alergija je reishi medicinska gljiva ... ja odkad sam kreno da uzimam konacno me proso problem sa sinusima inace cele godine a pogotovo leti i u prolece imam zapusen nos...
naso sam na netu pa kome se svidja neka pogleda https://pro100healthy.rs/product--reishi-ekstrakt-60-kapsula-medicinska-gljiva-lekovita
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.