Komentara: 108
Pregleda: 19237

Višejezična tabla saobraćajni ili politički problem?

27.08.2018. u 17:21h
Izvor: Subotica.com
Tokom vikenda primećeno je da je jedna tabla u gradu "izgubila" prevod na mađarski jezik. Tokom prepodneva je pojašnjeno o čemu se radi, da je u pitanju tekuće održavanje, privremeno rešenje, ali ipak jedna politička opcija je odlučila da to predstavi kao problem koji zahteva pojašnjenje sa višeg nivoa lokalne vlasti.
Višejezična tabla saobraćajni ili politički problem?

Televizija Pannon je u nedelju popodne na svom portalu objavila informaciju da je nestao naziv na tabli koja je sadržala ispis na mađarskom jeziku, a koji označava izlazak iz naselja Palić, odnosno ulazak u Suboticu, uz ogradu da ne znaju zbog čega se to desilo, te da će isto da provere prvog radnog dana - danas. Tako je i bilo, novinari ovog medija su proverili i dobili izjavu od zamenice gradonačelnika, Timee Horvat, koju prenosimo u celosti.

- Do zamene table sa nazivom grada došlo je iz razloga jer su prethodne bile u jako lošem stanju i natpisi su bili nečitljivi zbog lošeg kvaliteta, te su nadležni zamenili ove dve table. Privremeno su postavljene table koje su bile na stanju. Važno je znati da su nove table naručene, i na tri jezika će ponovo obaveštavati putnike o nazivu grada i naselja - kaže Horvat uz napomenu da će nove biti postavljene do kraja nedelje.

Ovo je zvaničan odgovor iz vrha gradskog rukovodstva, prenešen izvorno, tako da prostora za neke druge zaključke baš i nema, ali ipak ovim povodom, u međuvremenu, oglasio se i Mađarski pokret, koji je u otvorenom pismu gradonačelniku i predsedniku Skupštine Subotice postavio par pitanja.

U ovom saopštenju Mađarski pokret se poziva na odredbu člana 11, stav 6. iz Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koja glasi: "na teritoriji gde procenat pripadnika nacionalne manjine dostiže 15%, te je jezik te manjine u službenoj upotrebi, nazivi jedinica lokalne samouprave, naseljenih mesta, trgova i ulica i drugi toponimi ispisuju se i na jeziku dotične nacionalne manjine, prema njenoj tradiciji i pravopisu".

Mađarski pokret se pita koji je bio povod, zašto je uklonjen samo mađarski naziv, ko je odgovoran za "pogrešne" table i ko će snositi odgovornost. Iz odgovora zamenice gradonačelnika redakciji RTV Pannon jasno je o čemu se radi, odnosno da je u pitanju tekuće održavanje, a ne uskraćivanje prava nacionalnoj manjini, kako neko možda želi to da predstavi.

Otvoreno pismo Mađarskog pokreta možete u celosti pročitati ovde.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 108
Pregleda: 19237
Povezane teme

mađarska nacionalna zajednica

mađarski pokret

timea horvat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.