Komentara: 0
Pregleda: 8075

Više od stotinu građana potražilo lekarsku konsultaciju putem Kontakt centra

10.04.2020. u 17:27h
Izvor: RTV Yueco
Otkako je krajem marta grupa lekara, najvećim delom iz privatne lekarske prakse, formirala je Kontakt centar za konsultacije građana po pitanju njihovog zdravstvenog stanja, zaključno sa jučerašnjim danom javilo se oko 115 građana jednako zainteresovanih za sve grane medicine koje su uža specijalnost osam lekara koji su angažovani u ovom privremenom Kontakt centru.
Više od stotinu građana potražilo lekarsku konsultaciju putem Kontakt centra

Kako objašnjava dr Tomislav Stantić, koordinator Kontakt centra, dnevno se javljalo oko desetak građana, a sve njegove kolege su jednako tražene i oterećene, što je za početak dobar rezultat.

- Većinom se javljaju penzioneri i pitanja se tiču njihovih hroničnih bolesti koje inače imaju i za koje u ovom trenutku nemaju pravi način da se obrate specijalističkim službama, jer je bolnica kao mesto gde rade specijalističke službe u najvećoj meri opretećena situacijom sa korona virusom i u tom smislu najviše zovu oko svojih hroničnih stanja, dakle dijabetičari, pacijenti koji boluju od kardiovaskularnih ili endokrinoloških bolesti - rekao je za RTV Yueco dr Stantić.

Iako se po definiciji Svetske zdravstvene organizacije zdravlje ne definiše samo kao odsustvo bolesti, već i kao psihičko i socijalno blagostanje, dr Stantić kaže da se trenutno ne može očekivati da ove komponente budu ispunjene u pravoj meri, ali da ova neprirodna situacija može da se prevaziđe boljom komunikacijom.

- Možete da nazovete vaše prijatelje koje nikada niste zvali, a da ne pričamo o porodici, jer je činjenica da je ceo svet postao otuđen i ljudi jedni od drugih, naročito unutar porodice, tako da socijalna komponenta u smislu jačanja komunikacije sigurno dovodi do boljeg psihičkog stanja. Ne smemo da zaboravimo ljude kojima je najteže, da pronađemo neku snagu da izdržimo jer verujem da ovo još neće dugo da traje, da se držimo onoga što je propisano od strane stručnjaka i da izađemo iz ove ozbiljne krize, možda čak i mudriji nego što smo bili pre toga - poručuje dr Stantić.

Dežurnim lekarima u Kontakt centru građani se mogu obratiti u periodu od 18 do 22 časa na brojeve telefona:

  • dr Tomislav Stantić, radiolog 063-105-3141
  • dr Jadran Tačić, psihijatar 062-246-333
  • dr Laura Lasinger, dermatolog 060-055-3959
  • dr Aleksandar Evetović, urgentna medicina 063-507-389
  • dr Branka Ivošević, oftalmolog 060-557-5754
  • dr Željko Grubačić, kardiolog 063-849-0057
  • dr Biljana Ivošević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije 066-535-5530
  • dr Mohamed Badawi, pedijatar 063-508-813
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 4 godine i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 8075

Povezana vest

Povezane teme

vanredno stanje

medicinski radnici

korona virus

kontakt centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.