Komentara: 4
Pregleda: 5617
Foto

Više od petine roditelja ne plaća alimentaciju

10.03.2020. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Više od petine razvedenih roditelja ne plaća alimentaciju svojoj deci i a problema ima i u ostavrivanju prava drugih izdržavanih lica – rečeno je danas na okruglom stolu „Nedavanje izdržavanja i društvena solidarnost“ koji je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana.
Više od petine roditelja ne plaća alimentaciju

Zbog neplaćanja alimentacije roditelji često završe na sudu, a u Osnovnom sudu u Subotici godišnje se obradi oko 1.300 predmeta koji se tiču povrede porodičnog prava.

- Predmeti nisu nimalo laki, jer često imamo nemaštinu i kod jednog i kod drugog roditelja, a u samom početki nisu svesni problema koji ih čekaju kada se podeli porodica. Roditelj koji treba da plaća alimentaciju, pogotovo kada je tek razvod krenuo, onda su jako svi ogorčeni na dugu stranu, nekako uvek to tumače kao – neću ja njoj da dam te pare. Nekako se uvek doživljava kao – to sam majci dao. A, ne da je to potreba deteta – objašnjava Rozalija Tumbas, predsednica Osnovnog suda u Subotici. – Imamo problema i kada je reč o povećanju ili smanjenju iznosa alimentacije. Veliki problem je i kada vidimo da roditelji nemaju od čega da plaćaju a detetu treba. Važno je da napomenemo da imamo besplatnu pravnu pomoć i naši saradnici pišu tužbe i pomažu strankama. Nastojimo da te predmete rešavamo prioritetno i da se iznos koji stranke plaćaju ne gomila.

Više od petine roditelja ne plaća alimentaciju

Po rečima prof dr Zorana Pavlovića, pokrajinskog ombudsmana,  nedavanje izdržavanja ne odnosi samo na alimentaciju deci, već i na izdržavanje supružnika kao i obavezu dece da izdržavaju roditelje. Oni koji treba da primaju izdržavanje često odustaju od ostavarivanja svojih prava i zato ova problematika mora da bude vidljivija.

- Dešavaju se problemi kada ne samo što davalac izdržavanja ne želi da plaća, već se dešava da nije zaposlen i da nema od čega, ili pak živi u inostranstvu. Zato treba da imamo sistemsko rešenje, koji bi bio pandan Fondu solidarnosti. On se u nekim zemljama se zove Alimentacioni fond – objašnjava Pavlović. - Međutim, deca, stari i supružnici kojima je ta pomoć potrebna ne mogu da čekaju da se donese novi građanski zakonik, već moramo da koristimo mehanizme koje sada imamo.

Više od petine roditelja ne plaća alimentaciju

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost" Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost" Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost" Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost" Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost" Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost" Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost" Okrugli sto "Nedavanje izražavanja i društvena solidarnost"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 5617
Povezane teme

alimentacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.