Komentara: 4
Pregleda: 7137

Više od 5.000 lica spečeno da pređe u Mađarsku

11.05.2015. u 19:45h
Izvor: RTV
-Granična policija u Subotici u prva četiri meseca ove godine u ilegalnom prelasku državne granice sprečila je ukupno 5.480 lica, a do sada ih je procesuirano oko 3.230, od čega više od 300 maloletnika. U ilegalnom prelasku granice Srbije i Mađarske u prva dva meseca dominirali su građani sa Kosova i Metohije, a u martu i aprilu to su uglavnom bili stranci iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka i Azije.
Više od 5.000 lica spečeno da pređe u Mađarsku

Zamenik načelnika Regionalnog centra Granične policije u Subotici Nenad Sekulić rekao je Tanjugu da je trenutno broj stranaca koji ilegalno prelaze našu granicu u porastu, dok broj državljana Srbije sa područja Kosova i Metohije stagnira, odnosno zanemarljivo ih je malo.

On je precizirao da trenutno najveći broj prekršilaca predstavljaju državljani zemalja Azije - Avganistana, Pakistana, ali i Sirije i Somalije.

Što se lica s područja Kosova i Metohije tiče, Sekulić kaže da ih je u ilegalnom prelasku državne granice sprečeno ukupno oko 2.000. "Njihov broj je trenutno mali, povremeno se pojavljuje po neko lice", kaže Sekulić.

U sprečavanju ilegalnih prelazaka granice sa Mađarskom, ovdašnjim pripadnicima Granične policije tokom tri meseca pomagali su i policajci iz Nemačke, koji su se vratili u svoju zemlju. Sekulić kaže da su tokom ta tri meseca sprovodili zajedničke aktivnosti, uz primenu tehnike i opreme koju su doneli.

"Saradnja i iskustvo može se oceniti kao pozitivno, a radili su sve ono što i mi radimo", dodao je Sekulić.

Više od 5.000 lica spečeno da pređe u Mađarsku

Nakon sprečavanja ilegalnog prelaska granice, takva lica se upućuju u Prekršajni sud, kod sudije za prekršaje, ali se po rečima predsednika Prekršajnog suda u Subotici Ljube Simića, ne procesuira svako lice zatečeno u ilegalnom prelasku granice. Do juče ih je procesuirano oko 3.230, od čega više od 300 maloletnika, a u postupku su sve više zastupljene žene, s obzirom da se u ilegalnom prelasku granice ponekad sprečavaju cele porodice, uglavnom iz Sirije i Avganistana.

Njima se uglavnom izriču novčane kazne, a određeni broj njih se i amnestira zbog Zakona o azilu i Evropske konvencije o ljudskim pravima čije odredbe govore da "lice koje izrazi nameru za azil ne može biti kažnjeno u sudskom postupku".

"Nije bitno da li želi da traži azil u Srbiji, Mađarskoj ili nekoj evropskoj zemlji. Znači, svaka pokazana namera za azilom, a razlog njegovog dolaska ratni sukob, politički problemi u zemlji odakle potiče, za njega lično, za porodicu, su razlog da takvo lice bude amnestirano automatski u postupku", rekao je Simić.

On je dodao da određeni broj ovih lica dolazi pred sudiju sa već izdatom potvrdom neke od Policijskih uprava koja ih zatekne prilikom ulaska u Srbiju, a sa kojom su obavezani da u roku od 72 sata pristupe nekoj od ustanova za azil.

"Ta lica ne koriste svoja prava da idu u te centre i da krenu u postupak azila, nego sa tim potvrdama, koje im praktično služe kao putna isprava se upućuju do područja ovog suda i zatiču se uglavnom u pokušaju prelaska državne granice", kaže Simić.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7137
Povezane teme

migranti

migranti u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.