Komentara: 0
Pregleda: 1826

Vežbanjem uz muziku obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

10.05.2021. u 15:34h
Izvor: Subotica.com
Odbojkom, košarkom, fudbalom, te zabavnim igrama na poligonu, učenici sedmih razreda OŠ "Jovan Mikić" obeležili su danas Međunarodni dan fizičke aktivnosti, poslavši poruku da je bavljenje sportom presudno za očuvanje dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja.
Vežbanjem uz muziku obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti
Foto: Ilustracija, arhiva

Da je fizička aktivnost važna za pravilan fizički i mentalni razvoj, učenici OŠ "Jovan Mikić" vrlo dobro znaju, što pokazuju i svojim primerom. Iako je tek sedmi razred, Mateja Ifković trenira čak četiri sporta - balet, odbojku, jahanje i klizanje dugi niz godina, a sve to postiže zahvaljujući dobroj organizaciji.

- Fizička aktivnost je važna, jer treba da održimo telo zdravim i da bismo mogli da budemo sposobni za kretnju i različite aktivnosti za koje nam je potrebna energija koju dobijamo iz fizičkih aktivnosti. Ova akcija je važna i da bi se oni, koji ne vežbaju, održali i šaljemo poruku da bi svako trebalo da bude zdrav i u dobroj formi - kazala je Mateja.

Vežbanjem uz muziku obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnostiNjena vršnjakinja, Nađa Vlačić, trenira odbojku već pet godina, a iako priznaje da je počela da se bavi ovim sportom rekreativno, ubrzo se, kako je rekla, u isti zaljubila.

- Fizička aktivnost je dobra za zdravlje, rast i razvoj i tako bih svima preporučila da se bave fizičkom aktivnošću jer je to zdravo za njih - poručila je Nađa.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti se godinama obeležava u OŠ "Jovan Mikić", a kako je istakla direktorka Marija Milodanović, Mateja i Nađa nisu usamljene sportiskinje, jer je većina đaka ove škole izuzetno posvećena sportu.

Vežbanjem uz muziku obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti- Veoma negujemo to kod učenika, razvijamo svest o tome da shvate značaj za njihov razvoj, a ovog dana ih dodatno podsećamo na značaj bavljenja sportom i šaljemo poruku ostalima da se bave fizičkim aktivnostima koje su primerene njihovim godinama i sposobnostima, što će svakako imati veoma dobre rezultate, odnosno veoma pozitivan uticaj na njihovo zdravlje - rekla je Milodanović.

Ipak, da situacija nije ista u svakoj školi, pokazuje istraživanje koje je rađeno 2018. godine u našoj zemlji, a kojim su bila obuhvaćena deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Kako predočava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica, tek 30 odsto učenika ima redovnu fizičku aktivnost svakog dana u trajanju od 60 minuta, što nije dobro.

Vežbanjem uz muziku obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

- Deca nižeg uzrasta su nešto fizički aktivnija, a sa godinama fizička aktivnost postaje sve manje zastupljena. Devojčice su mnogo manje fizički aktivne nego dečaci, negde oko 44 odsto dečaka je u 5. razredu svakodnevno fizički aktivno, dok je devojčica negde oko 36 odsto. U prvom razredu srednje škole se taj postotak praktično prepolovi, pa je oko 18,5 odsto devojčica fizički aktivno u drugom razredu srednje škole. Ono što brine, jeste da devojčice izbegavaju časove fizičkog vaspitanja i što su školski programi mnogo opterećeni, zbog čega umesto tri, učenici imaju po dva časa nedeljno fizičke aktivnosti. To znači da ostaje samo deo slobodnih aktivnosti, koje moraju da upražnjavaju svaki dan, da bi imali normalan telesni razvoj. Ukoliko se to ne dešava, naši sistematski pregledi pokazuju da svake godine raste broj dece koja imaju deformitete stopala, grudnog koša i kičme, upravo zbog toga što fizička aktivnost nije dovoljno zastupljena - podvukla je dr Kosić Bibić.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se već 19 godina, a ima za cilj promociju fizičke aktivnosti kod dece i mladih, kako bi u procesu odrastanja usvojili fizičku aktivnost kao važan deo svakodnevnog života.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1826
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

osnovna škola jovan mikić

centar za promociju zdravlja

međunarodni dan fizičke aktivnosti

bavljenje sportom

fizička aktivnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.