Komentara: 14
Pregleda: 4198
Video
Foto

Veterani obeležili 24 godine od početka NATO agresije na SRJ

25.03.2023. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Veterani obeležili 24 godine od početka NATO agresije na SRJ

Ratni veterani iz subotičkog udruženja odali su počast skupom, polaganjem venaca, paljenjem sveća i minutom ćutanja svim saborcima koji su dali svoj život za otadžbinu, braneći svoju zemlju i budućnost svoje dece, njihova pokoljenja, 1999. godine protiv moćnog vojnog pakta koji je počinio agresiju na suverenu državu, članicu UN, bez saglasnosti Saveta bezbednosti tela zaduženog za očuvanja globalnog mira i bezbednosti.

GAĐANI / POGOĐENI CILJEVI - Subotica, 15. april - prvi nalet NATO avijacije u 22.50 časova, naselje Mali Radanovac, sa dve rakete gađan je pokretni radar. Cilj je promašen ali su pogođeni stambeni objekti – kuće. Palić, 19. april - drugi nalet tri rakete. Prva pogađa meteorološku stanicu, druga pada u jezero Palić, gde se i dan danas nalazi dok treća pogađa auto kamp. Subotica, 10. maj - treći nalet oko 12 časova u Crvenom selu, sa dve rakete gađan je radio relejni toranj ali je cilj promašen. Pogođena je samo upravna zgrada.

Vazdušnom kampanjom NATO članice sejale su smrt i po civilim ciljevima. Iako Subotica nije bila izložena većem broju napada, mnogi se još uvek, sa traumam, sećaju zavijajućih tonova sirena za uzbunu. Na Suboticu je palo 7 razornih projektila pričinivši veliku mateirjlanu štetu. Ono nenadoknadivo su ljudski životi, a upravo četvoro Subotičana svoj život je dalo u toj agresiji 1999. godine.

Okupljeni oko spomenika "Njihovoj vernosti" veterani su poželeli jedni drugima dobro zdravlje i da se na obeležavanju četvrt veka susretnu u što većem broju, sa porodicama i svima za koje su se borili.

Veterani obeležili 24 godine od početka NATO agresije na SRJ

Veterani obeležili 24 godine od početka NATO agresije na SRJ

Nažalost i ova priča heroja i patriota koji su na braniku otadžbine prkosno stali naspram brojno, tehnički i tehnološki superiorniih vojski skoro svih najjačih svetskih sila polako pada u zaborav. Veterani se samorganizuju, obeleže ovaj tužan dan u istorij Srbije i nekadašnje državne zajednice, ali sve je manje pažnje usmereno prema njihovoj žrtvi. Oni ipak dolaze da odaju počast, godinu za godinu i tako će, kažu, dok god budu hodali ovom zemljom. Saborci koji su dali svoje živote se, kažu, ne zaboravljaju, sigurno ne kao veterani za života.

Veterani obeležili 24 godine od početka NATO agresije na SRJU nadi da će se i u našem gradu primerenije obeležavati ovaj dan, onako kako su to naši sugrađani i zaslužili, ali i da će se neko "drznuti" da im udeli ulicu, plato, trg... U nadi da će u narednim godinama u najmanju ruku opstati, ako ne i jačati, sećanje na njihovu žrtvu. Najvažnije, da ONI neće biti zaboravljeni!

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 24 godine od NATO agresije Obeležavanje 24 godine od NATO agresije Obeležavanje 24 godine od NATO agresije Obeležavanje 24 godine od NATO agresije Obeležavanje 24 godine od NATO agresije Obeležavanje 24 godine od NATO agresije Obeležavanje 24 godine od NATO agresije Obeležavanje 24 godine od NATO agresije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 4198
Povezane teme

spomenik njihovoj vernosti

ratni veterani

nato bombardovanje

nato agresija na srj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.