• Pregleda: 1147

Veštine uspešnog odlučivanja i pregovaranja važne za svakog preduzetnika

Kako donositi ispravne odluke i voditi uspešne pregovore u poslovanju, preduzetnici iz našeg grada bili su u prilici da saznaju na jučerašnjem predavanju koje je održao Vedran Zavišić u Poslovnom inkubatoru Subotica.
Veštine uspešnog odlučivanja i pregovaranja važne za svakog preduzetnika

Da bi doneo ispravnu i kvalitetnu odluku, svaki preduzetnik najpre mora da se edukuje o procesu odlučivanja, da se adekvanto pripremi i donese svesnu odluku u kojem pravcu bi želeo da ide njegovo poslovanje. Prema rečima Vedrana Zavišića, preduzetnika i trenera sa više od deceniju iskustva, značajno je i da se utvrdi da li će tu odluku doneti sam ili će u nju uključiti svoj tim, kao i kako će je sprovesti u delo.

- Kada kažemo odlučivanje, to zvuči dosta uopšteno i većina nas nije ni svesna da iza toga stoji vrlo sofisticiran proces kojim se može upravljati, kako bismo napravili kvalitetne odluke od kojih zavisi uspešnost našeg poslovanja - objasnio je Zavišić, dodajući da se preduzetnici gotovo svakog dana suočavaju sa vrlo važnim i teškim odlukama. - Kako rešiti problem sa zaposlenim, kako ga privući, stimulisati, da li povećati platu ili smanjiti, sve su to vrlo kompleksna pitanja i često mnogo teže odluke nego što nam se može učiniti u prvi mah, zbog čega je važno da budemo svesni procesa odlučivanja, jer ćemo na taj način mnogo kvalitetnije doći do istih.

Na predavanju je bilo reči i o pregovaračkim veštinama kojima bi trebalo da ovlada svaki preduzetnik. Kako je istakao Zavišić, dobar pregovarač treba da bude, pre svega, dobar prodavac, te da jasno definiše koji su njegovi primarni, a koji sekundarni ciljevi pregovaranja.

- Ako ulazimo u pregovaranje bez jasno definisanih ciljeva, lako se može desiti da zalutamo, pogotovo ukoliko ne poznajemo dovoljno dobro našeg sagovornika, a veoma bitna stvar je i da to o čemu pregovaramo, ima smisla za svakoga ko je uključen u pregovore, jer ako smo fokusirani isključivo na jednu, našu stranu, to obično ne dovede do dugoročnog uspeha - poručio je Zavišić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.